Fogkrémben csempészett gyémántot az adótanácsadó

2012.09.13. 07:55

A modern történelem legnagyobb, 104 millió dolláros jutalmával díjazták Bradley Birkenfeldet, a UBS volt bankárát, mert segítségével sikerült leleplezni több ezer amerikai adócsalót, írja a Napi Gazdaság.

A 47 éves férfi 2007-ben - amikor még a UBS-nél dolgozott - kezdett együttműködni az amerikai adóhivatallal, hogy az lefülelhesse a pénzüket Svájcba menekítő adóelkerülőket. Többek között ténykedésének is köszönhető, hogy a UBS végül kénytelen volt beadni derekát, s 780 millió dolláros büntetés mellett 4 ezer ügyfele adatát is átadta a hatóságoknak.

Az adóelkerülésben Bradley Birkenfeld is aktívan segédkezett, beszámolt egy esetről, amikor ügyfelének 200 millió dollárnyi vagyon után fizetendő adó elkerüléséhez asszisztált, illetve bevallotta, volt, hogy egy fogkrémestubusban csempészett gyémántokat az Egyesült Államokba ott élő kliense megbízásából. Bradleyt a bíróság 2008-ban bűnösnek is találta, s 40 havi börtönre ítélte. Büntetését jelenleg házi őrizetben tölti, ám a 104 millió dolláros jutalom feltehetően bőven kárpótolja a kellemetlenségekért.

Az amerikai adóhatóság hathatós fellépésének köszönhetően 33 ezer, pénzét Svájcban bújtató adóelkerülő gyónta meg bűnét, s fizetett be több mint 5 milliárd dollárnyi elmaradt adót és büntetést. A busás jutalomtól az adóhatóság azt reméli, egyre többen követik majd Bradley példáját.