Salamon
-1 °C
13 °C

„Egészséges félelmet” ébreszt az adóhivatal

2012.09.17. 07:32 Módosítva: 2012.09.17. 07:33

Jachtja van? Akkor Ön gyanús – ez a kimondatlan üzenete az olasz adóhatóság új kampányának. Az adóellenőrök az utóbbi időben lerohanták a kikötőket, mert úgy vélik: a gazdag hajótulajdonosok a lehető legkevesebb adót fizetik be, írja az inforadio.hu. A vízijárművek gazdái azonban megtalálták a módszert, amivel elkerülhetik a razziákat. Olasz felségvizeken kívülre hajóznak és más országok kikötőiben vetnek horgonyt.

Egyes felmérések szerint egyharmadával csökkent az olasz jachtkikötők forgalma, ami 200 millió euró bevételtől fosztotta meg az olasz gazdaságot. A gazdag tulajdonosok ugyanis így máshol fizették ki a kikötői díjakat, vettek üzemanyagot és költötték a pénzt – mondta az olasz kikötők szövetségének képviselője.

Ugyanakkor az adóelkerülés és a feketepiac évente 275 milliárd euróval rövidíti meg az olasz államkincstárat – mindez a GDP 17,5 százalékának felel meg. Attili Befera, az adóügynökség vezetője viszont az mondja: a razziák „egészséges félelmet” ébresztettek az adóelkerülőkben.

Hogy valóban egészséges-e a félelem, az lassan kiderül. Március óta 30 ezer jacht hagyta el az olasz kikötőket és keresett menedéket a francia Cote d'Azuron, Horvátországban, Szlovéniában, Korzikán, Montenegróban és Görögországban.

Vannak olyanok, akik elegáns hajóikat kisebbre cserélik, abban a reményben, hogy azok nem elég gyanúsak a hatóságoknak. Olyanok is akadnak, akik csónakházakban rejtik el jachtjaikat.

"Elfogadjuk, hogy az adóügynökségnek be kell hajtania, ami jár az államnak, de az ellenőrzéseket számítógépen, a tulajdonosi nyilvántartások alapján is el lehet végezni" - mondta Roberto Perocchio, a kikötői szövetség vezetője. Hozzátette: a hatóságok bűnözőnek állítják be a jachttulajdonosokat és a pénzügyi terrorizmus módszerét alkalmazzák. Előfordult, hogy egy hajót rövid idő alatt hétszer is ellenőriztek a rapallói kikötőben.

Az is igaz azonban, hogy Bari kikötőjében a közel 1000 hajóból 286 esetben úgy találták, hogy a tulajdonosok gyanúsan kevés jövedelmet vallottak be. Találtak egy olyan üzletembert is, aki még soha nem nyújtott be adóbevallást, miközben több mint egymillió eurót érő hajója ringatózott békésen a hullámokon.