Jó évük volt a milliárdosoknak

2012.09.19. 08:42

Jó évet zárnak a világ milliárdosai, akiknek összvagyona közel 760 milliárd dollárral nőtt, így több mint hatezermilliárd dollár felett rendelkeznek,írja a Napi Gazdaság. A szupergazdagoknak azonban nemcsak a pénzállománya, de a száma is nőtt idén, összesen 9,4 százalékkal, így közel 2200 fősre duzzadt táboruk. Az évnek így is voltak vesztesei, az európai, latin-amerikai és közel-keleti milliárdosok bukták a válságon a legnagyobbat, míg észak-amerikai és óceániai társaik jelentősen növelték a vagyonukat.

A Wealth-X szingapúri ügynökség jelentése szerint az "egyszerű" milliomosok eközben kevésbé voltak szerencsések, 1,8 százalékkal estek a tartalékaik, aminek így az összértéke 26 ezer milliárd dollárra apadt. A legnagyobb mínuszban a 200 és 499 millió dollárral rendelkezők zártak, ők a vagyonuk több mint 10 százalékát vesztették el. A 30 millió dolláros vagyonnal rendelkezők listája is jelentősen lassabban bővült a milliárdosokéhoz képest - idén csak 0,6 százalékkal.

Az éles különbség a két csoport között a gazdasági tanácsadókkal magyarázható a felmérést készítő cég elemzője szerint, mivel a tehetősebbek a világméretű válság alatt is megtehették, hogy igénybe vegyék a meglehetősen drága befektetési tanácsadók szolgáltatásait és így képesek voltak a piaci átlag felett teljesíteni. A jelentés kiemeli, hogy a legtehetősebbek 17 százaléka New Yorkban él, ám ez a trend 2020-ra megfordul és az ázsiai régió átveszi majd a vezetést, élen a kínai üzletemberekkel.