Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Leállt a Becherovka gyártása

2012.09.21. 12:35 Módosítva: 2012.09.21. 13:25

Két napra leállította termelését a Karlovarská Becherovka világhírű cseh likőrgyár, mert a metil-alkohol-mérgezések következtében elrendelt 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú tömény szesz csehországi forgalmazását, illetve exportját leállították. A termékeknek így átmenetileg nincs piacuk.

Vladimír Darebník, a társaság termelési igazgatója azt mondta: a csehországi szeszárusítási tilalom után a Becherovka exportra termelt. „A kétnapos – csütörtöki és pénteki – leállást a cseh alkohol szlovákiai és lengyelországi behozatalának betiltása miatt rendeltük el. Most, miután a cseh alkohol kivitele tilos, értékeljük a helyzetet, és mérlegeljük a szükséges intézkedéseket. Azzal számolunk, hogy módosítani fogjuk termelési programunkat” – közölte Darebník a Novinky hírportállal.

Ez például azt jelentené, hogy a Becherovka egy ideig 20 százaléknál kevesebb alkoholt tartalmazna. A Becherovka Original receptje azonban érinthetetlen, ezért ennek az italnak más néven kellene piacra kerülnie. Az alkalmazottakat szabadságra küldték.

Más likőrgyárak is csökkentik a szesztartalmat

Hasonló lépést jelzett a Granette&Starorezná likőrgyár is, amely az egyik legnagyobb csehországi likőrgyár. „A korábbi termékek gyártása ideiglenesen szünetel. Új, hasonló likőröket dobunk piacra, de alacsonyabb alkoholtartalommal" – közölte Petr Maxa, a társaság szóvivője. Ha lesz megfelelő érdeklődés, az új termékek már a jövő héten a piacra kerülhetnek.

A több mint húsz emberéletet követelő metilalkohol-mérgezéses esetek miatt az egy hete bevezetett tilalom hatalmas károkat okoz a cseh államnak és a kereskedőknek is. Az állam adóbevétel-kiesése napi 25 millió cseh korona (nagyjából 290 millió forint), míg a gyártók és a vendéglősök napi mintegy 200-220 millió koronát veszítenek (ez megközelítőleg 2,3-2,5 milliárd forintnak felel meg).

Százezer literek

A Hospodárské Noviny napilap szerint Csehországban máskor naponta átlagosan 155 000 liter, a Mladá Fronta Dnes szerint legalább kétszázezer liter tömény szesz fogy. A pénzügyminisztérium becslése szerint az alkohol tíz százaléka illegális forrásokból származik, a gyártók ezt az arányt 15-20 százalékra teszik.

A tiltás csak az állam által ellenőrzött szeszfőzdékre nem vonatkozik. Ezek továbbra is üzemelhetnek, ls aki gyümölcsöt hoz, annak kifőzik, ezt azonban csak saját fogyasztásra lehet használni, továbbadni, üzletelni vele tilos.

A statisztikák szerint a csehek a legnagyobb szeszfogyasztók közé tartoznak Európában. A múlt évben egy-egy cseh állampolgár több mint hét liter 40 százalékos tömény szeszt ivott meg. Az alkoholos italok gyártóinak és forgalmazóinak szövetsége szerint tavaly összesen mintegy 60 millió liter tömény alkoholt fogyasztott a tízmillió lakosú Csehország.