Imádják a nagyvilágban a kínai pénzt

2012.09.26. 13:14

Egyre népszerűbb nemzetközi fizetőeszköz a jüan: a januári huszadik helyéről augusztusra a 14. helyre lépett elő a kínai jüan a leggyakrabban használt fizetőeszközök sorában. Július és augusztus között használata 15,6 százalékkal bővült, miközben más világvaluták nemzetközi forgalma átlagosan 0,9 százalékkal csökkent – mutatnak rá a trendekre a SWIFT nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég felmérésének adatai.

Kína jelenlegi világgazdasági és világpolitikai súlyát ugyanakkor továbbra sem támasztja alá kellően valutájának térnyerése: a jüanban lebonyolított pénzügyi tranzakciók a világ összes ilyen tranzakciójának csupán 0,53 százalékát teszik ki.

A hivatalos kínai statisztikák szerint a kelet-ázsiai ország tavaly a világ teljes GDP-jének 11 százalékát adta, miközben devizapiacának alig 1 százalékáért volt felelős. A jüanban bonyolított fizetéseknek komoly potenciálja és jelentős növekedési tere van: Kína nemzetközi kereskedelmi ügyleteinek mindössze mintegy 10 százalékát számolja el saját fizetőeszközében, miközben ez az arány az Egyesült Államokban a 90 százalékot, Japánban pedig a 70 százalékot is meghaladja.

Az elmúlt hónapokban jelentős előrelépés történt a jüan nemzetközibbé tételére. Március elejétől – a korábbi korlátozó intézkedések eltörlése után – immár Kína egész területén, előzetes engedély nélkül használható a jüan a határokon átívelő üzletek számlázása, illetve kiegyenlítése során.

Hongkong után London és Tajvan is jüanelszámolási és -kereskedelmi központtá lépett elő, június elsejétől pedig Kína és Japán – a dollár közvetítő szerepét kiiktatva – saját valutáik közvetlen átváltásáról egyezett meg. Kína más, elsősorban feltörekvő országokkal is keresi a jüanalapú kereskedelem lehetőségét, ősszel pedig a lengyel zloty és a jüan közötti közvetlen átválthatóságról szóló tárgyalásokról is hírt adott a sajtó.

A jüan nemzetközivé tételét ugyanakkor a kínai vezetésnek reformokkal is segítenie kell - figyelmeztetnek közgazdászok. A jelenlegi merev árfolyamrendszer árt a jüan megítélésének, és ugyanígy, a független monetáris politika hiánya is a fizetőeszközbe vetett nemzetközi bizalmat gyengíti, fogalmazott kommentárjában nyár elején Csen Jü-lu, a Pekingi Népi Egyetem vezetője, a nemzeti bank egyik tanácsadója.