Privatizálnák a Barátság kőolajvezetéket

2012.09.26. 14:09 Módosítva: 2012.09.26. 14:10

Sajtóértesülések szerint az ukrán kormány az állami tulajdonban lévő vállalatok széles körű privatizációjára készül, állítólag egyebek mellett eladná a Barátság kőolajvezeték tulajdonában lévő szakaszát és a Naftohaz gázipari vállalatot is.

A Kommerszant-Ukrajina című ukrán lap szerdán azt írta, hogy a birtokába került annak az előterjesztésnek a szövege, amely a nem privatizálható állami vállalatokat felsoroló törvény módosítását tartalmazza. Eszerint mintegy 1200 vállalat lekerülne a nem eladható állami cégek listájáról, így kevesebb mint 300 vállalat maradna tartós állami tulajdonban. Egy meg nem nevezett kormányforrás elmondta az újságnak, hogy a javaslatot a minisztertanács már jóváhagyta, és hamarosan a parlament elé terjesztik.

A lap emlékeztetett arra is, hogy Petro Porosenko gazdasági miniszter nemrég bejelentette, hogy a jelenleg eladási tilalom alatt álló vállalatok számát 1492-ről 296-ra készül csökkenteni a kormány, további részleteket azonban a miniszter nem árult el.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint a kormány állítólag engedélyezné monopolhelyzetben lévő állami nagyvállalatok eladását, köztük a Naftohaz Ukrajini gázipari vállalatét, a Barátság kőolajvezetékét és több, gázszállítással foglalkozó vállalatét is. Emellett a privatizációs tiltólistáról lekerül több szénbánya, szeszüzem, sportlétesítmény és lapkiadó vállalat is.

A Kommerszant-Ukrajina megjegyzi, hogy noha az üzleti szféra üdvözli a privatizációs lehetőségek bővülését, elemzők szerint a tenderek átláthatatlansága miatt a részvények áron alul kerülhetnek meghatározott üzletemberek kezébe.

A Barátság kőolajvezetéket az 1960-as évek első felében adták át, az építéséről az ötvenes évek végén állapodott meg a Szovjetunió, Csehszlovákia és Magyarország. A vezetéknek két ága van, a déli és az északi, a kettő fehérorosz területen válik el egymástól. Az Ukrajnán is átmenő déli vezetéken – amely a magyar-ukrán-szlovák határ közelében ismét kettéágazik, Szlovákia-Csehország és hazánk felé – érkezik az olaj Magyarországra is. Az orosz neve alapján Druzsbának is hívott vezeték első magyarországi szakaszát 1962-ben, a másodikat tíz évvel később adták át. A teljes Barátság a világ leghosszabb kőolajvezetéke a maga nagyjából 4000 kilométerével, ebből az ukrajnai szakaszhossz körülbelül 1500 kilométer.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!