Még mindig jó görögnek lenni

2012.09.28. 15:38

A görög kormány még nem is igazán hajtott végre valós megszorításokat, és a görög állampolgárok továbbra is a jobb módban élnek, mint amit megengedhetnének maguknak - mondta Jürgen Ligi észt pénzügyminiszter egy londoni beszédben pénteken.

"Nem láttam még megszorításokat Európában" - mondta a pénzügyminiszter a London School of Economics egyetemen tartott előadásában.

Mint mondta, még Görögország esetében - ahol a gazdaság nehéz helyzetben van - sem tapasztaltak az emberek valódi megszorításokat, és fizetés- és nyugdíjcsökkentést kell elfogadniuk, ha azt akarják, hogy fenntarthatóvá váljon a gazdaságuk.

Úgy fogalmazott: a görög emberek keményen dolgoznak, de a munkájuk nem olyan produktív, mint amilyenre az életszínvonalukból következtetni lehetne. Az észt háztartások korábban sokkal nagyobb bevételcsökkenést szenvedtek el, mint ami Görögországban jelenleg történik - tette hozzá.

Görögországban két év visszaesés után is tovább súlyosbodik a gazdasági szigor, noha az életszínvonal még a kormány bevallása szerint is 35 százalékot esett vissza a válság előtti időszakhoz képest, s robbanásszerűen emelkedik a munkanélküliség aránya.

Észtország gazdasága korábban súlyos visszaesést szenvedett el azt követően, hogy a kormány jelentős strukturális reformokat és költségvetési megszorításokat hajtott végre. Az intézkedésekre azért volt szükség, mivel az amerikai pénzpiaci válság kirobbanásával párhuzamosan a balti államoknak kipukkadt egy ingatlanpiaci buborék.

Az észt kormány akkor egy Nemzetközi Valtuaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás keretében 10 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket, növelte a nyugdíjkorhatárt és visszafogta a szociális kiadásokat. A korrekciós időszak mélypontján, 2009-ben 14 százalékkal esett vissza éves szinten az észt GDP. Azóta folyamatosan erősödött a balti állam gazdasága és 2011-ben már 8,3 százalékkal nőtt az észt GDP. Észtország 2012. január elsején csatlakozott az euróövezethez.