Hét éve küzd horvát telkéért egy orosz

2012.10.09. 12:34

Bár kifizette az ingatlan árát, hét éve nem tudja bejegyeztetni tulajdonjogát Horvátországban az az orosz befektető, akinek az állam szerint a járás törvénytelenül adott el egy Mljet-szigeti földterületet.

Vlagyimir Jevtusenko hét éve ötmillió eurót fizetett azért a Mljet-szigeti területért, amelyen 109 millió eurós beruházással egy üdülőfalut szeretne létrehozni. Az orosz befektető azonban mind a mai napig nem tudta bejegyeztetni tulajdonjogát az ingatlanra, mert a szóban forgó terület egy része erdő, amit az akkori törvények értelmében a járás nem adhatott volna el külföldi vevőnek. A járás ezt mégis megtette, az állam pedig pert indított, hogy megvédje tulajdonát.

Az esetről hírt adó horvát lap, a Vecernji list meg nem nevezett kormány közeli forrásokra hivatkozva most azt írja, hogy az orosz milliárdos hamarosan birtokba veheti az ingatlant, miután módosítják a helyi területrendezési tervet és a vitatott erdőterület mezőgazdasági vagy idegenforgalmi besorolást kap. Ezzel az államnak lehetősége lesz arra, hogy lemondjon a területről a befektető javára.

Ehhez azonban a mljeti járási és a Dubrovnik-Neretva megyei képviselőknek meg kell szavazniuk a területrendezési terv módosítását. Ezen a módon végre rendeződhetne a horvát-orosz gazdasági kapcsolatok egyik nyitott kérdése, amelyet az elmúlt években gyakorta úgy emlegettek, mint fontos államközi projektek megvalósításának akadályát.