Dolgozói harmadát kirúghatja az AMD

2012.10.14. 12:51

A személyi számítógépek értékesítése világszerte visszaesést mutat, a fogyasztók egyre inkább a táblagépeket és okostelefonokat keresik, erre a trendre azonban eddig nem tudott megfelelő választ adni a világ második számú chipgyártója, az AMD. A menedzsment lapértesülések szerint most arra kényszerül, hogy az alkalmazotti létszámot akár közel harmadával csökkentse, írja a Portfolio.hu.

A társaság közlése szerint harmadik negyedéves árbevétel mintegy 10 százalékos csökkenést mutathat a korábbi negyedévhez képest. Ezt elsősorban a gyenge globális gazdasági környezet magyarázza, melynek hatására egyre a vásárlók egyre inkább a táblagépek felé fordulnak, ez pedig igen nehéz helyzetbe hozza a PC-ágazatot.

A gyenge eredményekre a menedzsment nagy valószínűséggel jelentős létszámleépítéssel reagálhat, tudta meg a Reuters az ügyet jól ismerő bennfentes személytől. A társaság akár minden ötödik munkahely megszüntetésére kényszerülhet, a mostani 12 ezres alkalmazotti létszám 10-20 százalék közötti mértékben csökkenhet a következő hónapokban.

A leépítés mértéke azonban egyelőre nem egyértelmű, a Bloomberg úgy tudja, mintegy 2300 dolgozóról van szó, a CNET nevű technológiai blog információi szerint azonban akár 30 százalékos is lehet a létszámleépítés. Az AMD egyelőre nem reagált hivatalosan a lapinformációkra. A vállalat problémáit nagyrészt az okozza, hogy egyelőre nem tudják megfelelően kezelni a személyi számítógépek piacán látható visszaesést, a vállalat ugyanis többek között a PC-khez gyárt chipeket.