16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 1
Mexikó 2

Soros: Rémálom az euróválság

2012.10.15. 20:46
A híres milliárdos befektető szerint nagyon is valós veszély, hogy felbomlik az eurózóna. Németország csak a minimumot teszi épp: vagy többet kéne fizetniük, azaz belemenniük a közös eurókötvénybe vagy kilépnie az egész unióból, ugyanis az is megoldaná a válságot.

A befektetési alapkezelő szakember szavai szerint az euróválság "meghatározó hatással van a jelenlegi helyzetre, tartós recesszió felé taszítja az Európai Uniót és teljes mértékben önmagából fakad".

Soros György úgy látja, hogy a "legkisebb ellenállás irányban mozduló" Németország csak a "szükséges minimumot" teszi meg az euróövezet egyben tartása érdekében, ami "nem elegendő az eladósodott országok talpra állításához". Emiatt egyre tágul a szakadék a hitelező és az adós országok között Európában. A recesszió kivédéséhez a világ jegybankjainak összehangolt akciójára lenne szükség - mondta.

Az euróövezet létrehozásának legnagyobb tévedése az a feltételezés volt, hogy a "kormányok kockázatmentesek" - mutatott rá Soros György. "Ezt az alapvető hibát eurókötvények kibocsátásával lehetne korrigálni, ami azonban politikailag elfogadhatatlanná vált Németországban" - mondta.

"A felismerés már megszületett ugyan, hogy valami alapvető hiba van a rendszerben, de nincs meg rá az megfelelő eszköz, amivel ki lehetne javítani."

Az EU felbomlását "valós veszélynek" nevezte Soros György, egyúttal felszólította Németországot, hogy tetteiben is vállalja fel a közösségen belül de facto betöltött hegemón szerepét és ezzel együtt az eladósodott országok érdekeinek a képviseletét.

Véleménye szerint a másik lehetőség az lenne, ha Németország elhagyná az euróövezetet, ami egy csapásra meg is oldaná a válságot.

A kínai gazdasági helyzetről szólva Soros György rámutatott, hogy az alkalmazott növekedési modell már elveszítette lendületét és megérett a változtatásra, melyben egyebek között nagyobb szerepet kellene kapnia a lakossági fogyasztásnak.  • Tippek
  • Hírek