Adóoptimalizálás miatt támadják a Starbucksot

2012.10.16. 18:50 Módosítva: 2012.10.16. 19:17

A kávéházlánc mindössze 8,6 millió font adót fizetett 14 év alatt Nagy-Britanniában, miközben 735 üzletet nyitott és a forgalma meghaladta a hárommilliárd fontot. Az amerikai cég pénzügyeivel kapcsolatban a Reuters vizsgálódott négy hónapig, és többek között azt találták, hogy az utóbbi három évben a cég már egyáltalán nem fizetett adót.

A vállalat ugyanis rendre veszteséget jelentett, miközben a cégvezetők a Reuters információi szerint a befektetőknek nyereségről számoltak be. Howard Schultz vezérigazgató például a 2008-as 26 milliós veszteség után arról beszélt a befektetőknek, hogy a brit üzlet olyan sikeres, hogy a tapasztalatokat átültetik az amerikai piacra.

A Starbucks a hírre reagálva kijelentette, hogy minden törvényt betartott, és minden adót megfizetett, amit meg kellett fizetnie. A Reuters által megkérdezett adószakértők szerint sem csalt a cég, csak kihasználta a törvényes lehetőségeket – bár a törvények rosszak, ha ezt lehetővé tették, tették hozzá. A kávézólánc riválisa, a Costa tavaly 377 milliós forgalom mellett 15 millió font nyereségadót fizetett.

A Reuters a miniszterelnököt is meg akarta kérdezni, de a szóvivője nem kommentálta a történteket. Az adóhivatal sem nyilatkozhat konkrét cégekről, csak annyit közöltek, hogy a hivatal a multinacionális cégek adózását is felügyeli, így azok nem kerülheti el kötelezettségeiket. Munkáspárti képviselők vizsgálatot követelnek, és szégyenletesnek nevezték a vállalat eljárását.

Nagy-Britanniában több céget is támadás ért az utóbbi időben az adózási gyakorlata miatt. A Facebook tavaly 238 ezer font adót fizetett, miközben a bevételét 175 millióra becsülték, és a Google is csak hatmilliót fizetett 395 milliós forgalom mellett. Az Amazon 7,6 milliárdos forgalmat bonyolított az utóbbi három évben, de nyereségadót nem fizetett.