Csődbe ment az A123 akkumulátor-gyár

2012.10.16. 21:22
Csődvédelmet kért kedden az A123 elnevezésű, elektromos autókhoz akkumulátort gyártó cég, amely a 2009-es amerikai gazdaságélénkítő csomag keretében 249 millió dolláros szövetségi támogatást kapott.

Az A123 csődje csapás a Barack Obama elnök által támogatott zöldenergia-stratégiára, és új muníciót jelent Mitt Romney republikánus elnökjelölt számára a második elnökjelölti televíziós vitában.

Obama 2010 szeptemberében személyesen üdvözölte a termelés megkezdését az A123-nál, és követendő példaként emlegette a céget. Az eseményt egy teljesen új iparág amerikai megszületésének minősítette, amely központi szerepet tölt majd be a gépjárművek új generációjának gyártásában.

Steven Chu Nobel-díjas fizikus, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere 2009-ben az A123 esetét a kormányzati forrásból finanszírozott csúcstechnológiájú cégek egyik sikertörténeteként emlegette. Chu akkor úgy nyilatkozott: az együttműködés modellértékű a hasonló, de nagyobb léptékű projektek számára.

Romney kampánystábja kedden bírálta az Obama-kormány által a kockázatos újenergia-cégeknek nyújtott meggondolatlan támogatásokat és azt hangoztatta: az A123 újabb bizonyíték arra, hogy a növekedés állami támogatása egyszerűen nem működik.

A jelenlegi amerikai vezetés korábban a tavaly csődbe ment Solyndra napelemgyárral kapcsolatban került hasonlóan kínos helyzetbe. A Solyndra félmilliárd dolláros állami hitelgaranciát kapott, és támogatta a kormánypárt választási kampányát.

Obama és Romney helyi idő szerint kedd este vitázik másodszor a tévékamerák előtt.