Szlovákia pörgetheti fel a fogyasztásunkat

2012.10.17. 07:58

Az üzletek munkaszüneti nyitva tartásának megtiltását fontolgatják Szlovákiában, elemzők szerint a kormányt adó baloldali Smer ezzel akar jó pontot szerezni a szakszervezeteknél, de még arról sincs egyetértés, hogy ez csak az ünnepekre szorítkozzék vagy terjedjen ki a vasárnapokra is, írja a Napi Gazdaság. Jelenleg húsvétvasárnap, karácsony első napján és újévkor maradnak zárva az üzletek.

A javaslatot támogatja az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom is, azzal érvelve, hogy a szomszédos Ausztriában zárva vannak a boltok vasárnap. A kereskedők szerint viszont a határ menti régiókból tömegesen mennek majd vásárolni a többi szomszédhoz, így például Magyarországra, ami jelentős bevételeket hozna az országnak. A szlovákiai kisvállalatok szövetsége (SAMP) a statisztikai hivatal adataira támaszkodva mutatott rá a korlátozás hátulütőire.

Tavaly az ország kiskereskedelmi forgalma (áfa nélkül) 14,58 milliárd eurót tett ki, ennek ötödét az impulzív vásárlások tették ki, melyek főleg a hétvégékre jellemzőek. A határ mentén élő 2,5 millió ember az ünnepnapokon ezentúl külföldre mehetne vásárolni, ami becslések szerint a standard napi forgalom 10-20 százalékának megfelelő összeget, 4-8 millió eurót vinne el.

A ma vasár- és ünnepnap is nyitva tartó boltok Szlovákiában mintegy 110 ezer főt alkalmaznak; mivel az ünnepnapokra jut az éves forgalom három százaléka, a SAMP szerint az alkalmazottak számát több mint 3 ezer fővel csökkenthetik a korlátozás nyomán (a jelentés készítői csak a mostani 15 ünnepnap hatásaival számoltak).