A befektetők nem bíznak Athénban

2012.10.18. 13:38

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül négy az euróövezet tagja. Az S&P csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég új listáján továbbra is Görögország áll az élen, és a legkockázatosabb tíz államadós között van a valutauniós országok közül Ciprus, Portugália és Spanyolország is. Ezek a tagállamok olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb csoportban, mint Argentína, Pakisztán, Venezuela, Ukrajna, Libanon és Egyiptom.

A CMA kockázati listáját vezető Görögország esetében a cég kimutatása szerint a piac gyakorlatilag biztosra veszi a törlesztésképtelenség bekövetkeztét ötéves távlatban. A szeptemberi utolsó zárószint alapján 12 ezer bázispontot jóval meghaladó CDS-középárfolyammal rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy minden tízmillió euró névértékű államkötvényre a névértéknél magasabb középárfolyam ellenében, több mint 12 millió euróért kínálnak törlesztéskockázati biztosítási tranzakciókat a befektetőknek.

A számítási modell szerint a szeptember végi görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 90-99 százalék közötti halmozott valószínűséggel árazza Görögország államadós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban. Londoni elemzőházak szerint továbbra is jelentős (30 százalék körüli) esély van arra, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.

A Capital Economics londoni elemzői makroszámításokra épített forgatókönyvet dolgoztak ki annak modellezésére, hogy milyen hatással lenne a görög gazdaságra az ország távozása az euróövezetből. A cég szerint a valutauniós átlagnál gyengébb görög exportteljesítmény fő oka valójában a versenyképesség hiánya, és így nincs ok annak feltételezésére, hogy egy meredek reálárfolyam-leértékelődés esetén sem növekedne érdemben a görög export.

A CMA csütörtökön ismertetett új országkockázati listáján Magyarország az előző listán elfoglalt 11. helye után most a 16. helyre került, vagyis ennyivel javult a magyar szuverén törlesztéskockázat CDS-piaci megítélése. A kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a szeptemberi utolsó kereskedési napon 378,9 bázispont volt az utolsó júniusi kereskedési napon mért 497 bázispontos zárószint helyett.

A CMA listája szerint a világ legbiztonságosabb államadósa törlesztéskockázati szempontból változatlanul Norvégia, utána Svédország és az Egyesült Államok következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Svájc, Finnország, Nagy-Britannia, Dánia, Németország, Hongkong és Ausztrália.