Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Görögország két év haladékot kap

2012.10.24. 13:08

Görögország két évvel több időt kap a nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformok végrehajtására, és megkapja a hitel következő részletét is – írta szerdán a Süddeutsche Zeitung. A német lap szerint a GDP-arányos államháztartási hiányt 2014 helyett 2016-ra kell a 3 százalékos határérték alá szorítani.

Meghosszabbítják a munkaerőpiac és az energiaszektor reformjának határidejét is, a privatizációs programon pedig könnyítenek: az állami érdekeltségek eladásából az eredetileg tervezett 19 milliárd euró helyett 8,8 milliárd euró bevételt kell elérni 2015-ig – idézett a Süddeutsche Zeitung a görög kormány és a nemzetközi hitelezők – az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank – tárgyalásain formálódó új egyetértési nyilatkozat tervezetéből.

Az athéni kormány megkapja a 130 milliárd eurós második hitelprogram következő, csaknem 32 milliárd eurós részletét – írta a lap az értesülés forrásának megnevezése nélkül. A görög államkassza november végére kiürül, ha nem utalják ki a hitel következő részletét.

Az egyelőre bizonytalan, hogy miként teremtik elő azt a további 15-18 milliárd eurót, amely a 2013-2014-ben esedékes kiadások fedezéséhez szükséges. Arról sincs megállapodás, hogy miként alakul a görög államháztartás finanszírozása 2014 után.

A könnyítéseket az indokolja, hogy a görög kormány határozottan hajtja végre a reformokat, az új keletű pénzügyi problémák pedig nem politikai mulasztások miatt alakultak ki. A finanszírozási tervben keletkezett 15-18 milliárdos hiány a recesszió hatása, amire a hitelezők sem számítottak.

További fontos tényező, hogy Angela Merkel német kancellár és több más vezető uniós tagállam kormányfője politikailag és gazdaságilag is túlságosan kockázatosnak ítéli meg Görögország távozását az euróövezetből - fejtette ki a müncheni lap.