Soros: Jobb lenne az eurózónának Németország nélkül

2012.10.29. 12:20 Módosítva: 2012.10.29. 12:25
180 fokos fordulatra van szükség, Németországnak ki kellene lépnie az eurózónából, vagy el kellene fogadni a közös eurókötvény bevezetését - mondta Soros György, aki szerint az eddigi politika folytatása az unió tartós kettészakadásához vezet.

Még mindig súlyos zavarokat látunk a pénzügyi piacokon, egyelőre nem sikerült megemészteni a sokkot, így a jövő is bizonytalan – mondta Soros György magyar származású amerikai üzletember a Közép-Európai Egyetem üzleti iskolájának hétfői beszélgetésén.

Csak a minimumot teszik meg

Németországgal kapcsolatban elmondta, hogy volt egy jó fordulat a válságkezelésben, úgy tűnik, a hatóságok kezdik felismerni a múlt hibáit, és hozzáláttak a kezelésükhöz. Felismerték, hogy kezelni kell a bankválságot, és bankuniót kell létrehozni, az EKB fordulata a kötvényvásárlás irányába szintén hatalmas lépés a megoldás irányába.

"Sajnos azonban ezek a lépések máris felerősítették Németország ellenállását a további lépésekkel szemben" - mondta Soros. "Németország megteszi a minimumot, azonban ennél többet nem."

Kettészakadhat az unió

A különbség Soros szerint egyre növekszik az adósok és a hitelezők között, az adósoknak egyre többet kell fizetniük a hitelekért. A trend pedig úgy tűnik, hogy folytatódik. Ennek a következménye az unió maradandó kettéválása lehet: az adósok másodrendű államokká válhatnak, akiknek a gazdaságpolitikáját a hitelezők diktálják.

Soros szerint az eddigi megoldási út fenntarthatatlan, miután a legutóbbi IMF-csúcson a szervezet egyik tanulmánya is arra hívta fel a figyelmet, hogy az államadósság 1 dolláros csökkentése több mint egy dollárral csökkenti a GDP-t, így a megszorításokra épülő politika Soros szerint nem hatékony.

Ráadásul nem érvényes az az érv sem, hogy a déli államok maguk tehetnek a problémáikról: Soros szerint például Spanyolország felelős gazdaságpolitikát folytatott, de az ingatlanlufi miatt a 2008-as válság után kiderült, hogy a bankok rossz helyzetben vannak. A rémület Görögország esetében pedig azért tört ki, mert a piacok és a kormányok korábban nem ismerték fel, hogy a monetáris unióval a tagországok olyan helyzetbe kerültek, amiben jóval magasabb a csőd veszélye, mivel nem nyomhatnak pénzt a saját adósságuk finanszírozására.

Fordulatra van szükség

"Egy 180 fokos fordulatra van szükség, fel kell ismerni, hogy az eddigi válságkezelés csak tovább súlyosbította a helyzetet" - mondta Soros György, aki szerint az eddigi politika tulajdonképpen egy újrajátszása egy másik környezetben azoknak a politikáknak, amik az 1930-as évek válságához vezettek.

Soros szerint mihamarabb be kellene vezetni a közös eurókötvényt, ami minden országban alacsony kamatokat biztosítana. "Ha Németország ezt nem szeretné, ki kellene szállnia a eurózónából, ez semmi problémát nem okozna. Ha összehasonlítjuk a mostani eurózóna mutatóit egy Németország nélkülivel, amiben benne van Nagy-Britannia is, a második jóval előnyösebb képet mutat" - mondta Soros.