Létrejött a megállapodás Görögország és a hitelezők között

2012.10.30. 18:34

Létrejött a megállapodás Görögország és hitelezői között a mentőcsomag folyósításának feltételéül kikötött új megszorító csomagról, közölte kedden Antonisz Szamarasz miniszterelnök.

"A mai napon létrejött a megállapodás az intézkedésekről és a költségvetésről" - fogalmazott a miniszterelnök közleményében, hozzátéve, hogy a csomag parlamenti elfogadásával Görögország a 17 tagú euróövezetben maradhat. "A megállapodás elfogadása és a költségvetés megszavazása az országot az euróövezetben tartja és kivezeti a válságból" - mondta Antonisz Szamarasz.

Szamarasz felhívta a figyelmet arra, hogy Görögország a jövő hónapban kifut finanszírozási forrásaiból, ha nem biztosítja magának az IMF/EU-hitelcsomag reformok folytatásától függővé tett következő 31,2 milliárd eurós részletének átutalását. "Ha a megállapodás nem megy át (...), az országon káosz lesz úrrá" - hangsúlyozta.

Az AFP hírügynökséget egy parlamenti forrás kedden arról tájékoztatta, hogy a 2013-as költségvetési törvényt szerdán terjesztik a parlament elé. Szintén aznap szavaz a görög parlament a megszorító csomag privatizációs intézkedésekkel foglalkozó első fejezetéről.