Lengyelországban a legjobb a fizetés

2012.10.31. 07:55

Régiós összehasonlításban a szolgáltató központok Varsóban adják a legjobb fizetést. Pozíciótól függően átlagosan havi bruttó csaknem 1500 eurót, ehhez képest Vilniusban vagy Kolozsváron feleakkora bért kínálnak, írja a Napi Gazdaság.

Kovács András, a Grafton Recruitment Kft. szakértője a szerint a béradatok láttán nem csoda, hogy mind több cég települ Romániába, bár a fővárosi fizetések ott is valamivel magasabbak. Magyarország a középmezőnyben van, ám az ügyfélszolgálati csapatvezetők bruttó bére Budapesten a legmagasabb (1900 euró).

Munka bőven akad az ssc-knél, az álláshirdetések alapján az ügyfélszolgálatos - a mérnöki, az it és a telekom, a pénzügyi-számviteli, a kereskedelmi és értékesítési pozíciók után - az ötödik legkeresettebb munkakör, 10 százalék körüli aránnyal.

A pályakezdő diplomások e pozíciókban bruttó 260-300 ezer forint havi fizetésre számíthatnak. A bérekre rakódó 28,5 százalékos munkáltatói járulékteher kisebb a cseh 34,56 és a szlovák 35,2 százaléknál.

A magasabb lengyel béreket részben az ottani, 22 százalékos munkáltatói járulékteher is támogatja, míg Romániában az alacsonyabb bérszínvonal is elviseli a magyarországihoz hasonló 28,5 százalékos terhelést.