A csehek is csomagot kapnak

2012.11.08. 07:41

Óriási előcsatározások, belső pártalkuk révén sikerült megszavaznia a cseh parlamentnek szerdán az áfakulcsok emelését. Eszerint 2013-tól a mostani 14 és 20 százalékról 15, illetve 21 százalékra nőne az áfakulcs, ami havonta mintegy 80 korona (kb. 880 forint) többletkiadást jelent állampolgáronként - írja a Napi Gazdaság.

A havi 100 ezer korona (kb. 1,1 millió forint) feletti fizetéssel rendelkezők 7 százalékos úgynevezett szolidaritási adót fizetnek 2013-tól három éven át.

Emellett az átalányadózó egyéni vállalkozók a jövőben nem kapnak adókedvezményt a gyerekeik és a házastársuk után. Az egészségbiztosítási járulékoknak sem szabnak felső határt, valamint megvonják a dolgozó nyugdíjasok adókedvezményét és nehezítik az adóparadicsomokba történő menekülést.

A kormányzó polgári demokrata ODS néhány képviselője nem volt hajlandó megszavazni a magasabb áfakulcsokat, inkább lemondtak parlamenti mandátumukról. A helyükbe lépő "tartalékosok" azonban igent mondtak.

Nincs még meg viszont a szenátus jóváhagyása, márpedig a felsőházban az ellenzéki szociáldemokraták döntenek. Bohuslav Sobotka, a szociáldemokrata CSSD elnöke máris közölte, "a szenátusban mindent megteszünk azért, hogy a törvénytervezetet visszaküldjük a képviselőházba, ahol ismételten szavazni kell majd róla."