Dánia eltörli a zsíradót

2012.11.10. 20:25

A dán kormány el akarja törölni az egy éve bevezetett zsíradót, közölte  a dán adóügyi minisztérium szombaton. Dánia a világon először vetett ki adót a zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekre. A hatóságok mostani közlése szerint azonban az új adónem túlságosan költséges volt, és nem járult hozzá a dánok étkezési szokásainak megváltozásához.

Az adó nyomán emelkedett a fogyasztói ár, növelte a termelők adminisztrációs költségeit, és munkahelyeket veszélyeztetett. Ráadásul sok dán takarékosságból inkább külföldön bonyolította bevásárlását. Ezen okok miatt a tervezett cukoradót sem vezetik be.

A zsíradó 2011 októbere óta érvényes, egy kilogramm zsírsav után 16 koronát (mintegy 600 forint) kell fizetni, függetlenül attól, hogy vajban, tejben, húsban, pizzában vagy készételben van jelen. A negyedkilós vaj például 2,20 koronával (85 forinttal) drágult.

Több nagy áruházlánc már be is jelentette, hogy amint eltörlik az adót, csökkentik az árakat.
Mette Gjerskov mezőgazdasági, halászati és élelmiszerügyi miniszter közölte, hogy ezután mással kell próbálkozni az élelmezéspolitikában. A dán statisztika szerint a lakosság 47 százaléka túlsúlyos, 13 százalékuk zsírfüggő.