Leminősítette az ESM-et a Moody's

2012.11.30. 23:36 Módosítva: 2012.12.01. 00:15

Megvonta a lehetséges legjobb, "Aaa" adósság-kibocsátói osztályzatot az euróövezeti stabilitás fenntartására létrehozott pénzügyi mentőrendszertől (ESM) pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban Franciaország minap bejelentett leminősítésének folyományaként.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aaa"-ról egy fokozattal, "Aa1"-re rontotta az ESM hosszú futamú besorolását, és az új kockázati osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody's a múlt hét elején vonta meg Franciaországtól - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól és az ESM második legnagyobb garanciavállalójától - az "Aaa" szuverén kötvénybesorolást, ugyancsak "Aa1"-re rontva a francia államadós-osztályzatot. Azzal indokolták a döntést, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásait számos szerkezeti probléma gyengíti, és emiatt egyre nehezebben megjósolható, hogy az uniós második legnagyobb gazdasága mennyire lenne képes ellenállni bármely jövőbeni euróövezeti sokknak.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már januárban megvonta Franciaországtól a legmagasabb - e cég metodikájában "AAA"-val jelölt - szuverén besorolást, egy fokozattal "AA plusz"-ra rontva a francia osztályzatot.

Franciaország így az intézményi kötvénybefektetők szempontjából kikerült az "AAA/Aaa" osztályzatú államadósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik ebbe az elit osztályzati kategóriába tartozónak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.

Franciaországot a három nagy hitelminősítő közül most már csak a Fitch Ratings tartja nyilván "AAA" osztályzattal, de tavaly december óta e cégnél is negatív kilátású a francia besorolás.

A Franciaországgal kapcsolatos negatív hitelminősítői lépéseknek komoly jelentőségük lehet az EFSF és az ESM piaci finanszírozási költségei szempontjából, tekintettel arra, hogy e mechanizmusok második legnagyobb garantáló, illetve tőkebiztosító országa Németország után Franciaország.

A Moody's külön ki is emelte a két euróövezeti válságkezelő mechanizmus péntek esti leminősítésének indoklásában, hogy Franciaország a két mentőrendszer pénzügyi forrásainak második legnagyobb hozzájárulója, az ESM esetében a lehívható tőke befizetőjeként, az EFSF esetében pedig garanciavállalóként. A cég felidézi, hogy Franciaország részaránya az ESM tőkejegyzési kulcsában 20,4 százalék; ezt csak Németország 27,1 százalékos súlya haladja meg. Franciaország részesedése 126 milliárd eurónyi lehívható tőkemennyiség biztosítására vállalat kötelezettségnek felel meg.

Az ESM hosszú távú besorolására érvényes negatív kilátás fenntartását a Moody's azzal indokolta, hogy a jelentős tőkebiztosító ESM-tagországok - különösen Németország, Hollandia és Franciaország - besorolásaira szintén negatív kilátás érvényes a cég listáján.

A hitelminősítő júliusban rontotta negatívra az addigi stabilról Németország "Aaa" kormánykötvény-osztályzatának kilátását, az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetelére és a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázatára, illetve az e fejleményből Németországra háruló potenciális költségekre hivatkozva.

A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.