Szlovákiában megszűnik az egykulcsos adó

2012.12.04. 18:56

Szlovákiában  megszűnik az egykulcsos jövedelemadó januártól, a változtatást bevezető törvénymódosítást többnapos vita után, kedden késő délután véglegesítette a pozsonyi törvényhozás.

A jogszabálymódosítás Szlovákiában a természetes személyek számára progresszív jövedelemadót vezet be, és 19 százalékról 23 százalékra emeli a jogi személyek jövedelemadójának mértékét 2013 január elsejétől.

Az új adótörvény értelmében a természetes személyek jövedelmeik után két különböző adókulcs alapján adóznak majd. Azok akiknek éves jövedelme meghaladja a havi 3310 eurónak megfelelő összeget, 25 százalékos jövedelemadót kell fizetniük, az ennél alacsonyabb jövedelemmel rendelkező természetes személyek azonban továbbra is az eddigi, 19 százalékos adókulcs szerint adóznak majd jövedelmeik után.

Az adótörvény egy új különadót is bevezet, ez a közjogi méltóságok egy részét érinti. Ennek alapján a parlamenti képviselők, a kormány tagjai, valamint az államfő 5 százalékos többletadót is fizetnek majd jövedelmeik után.

A kormánypárti módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 60 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a szlovák parlament. A jogszabályhoz - csaknem egy héten át tartó vita során - több mint egy tucat módosító javaslatot adtak be, ezek többségét elutasította a kormánypárti Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti többsége.

Szlovákiában 2004-ben Mikulás Dzurinda második kormánya vezette be az egykulcsos, 19 százalékos jövedelemadót. Az  egykulcsos adó megszüntetésének szándékát már nem sokkal kabinetje megalakítása után jelezte Robert Fico a közkiadások konszolidációjának szükségességére hivatkozva.

A szlovák kormány már jövőre jelentős - a GDP több mint fél százalékát kitevő - többletbevételt remél az intézkedéstől. Az új adótörvény bírálói és a parlamenti ellenzék szerint azonban a módosítás csökkenti az ország versenyképességét, és így közvetve az adóbevételek csökkenéséhez illetve a munkanélküliség szintjének emelkedéséhez vezethet.