A francia alkotmánybíróság elutasította a 75 százalékos gazdagadót

2012.12.29. 14:09

Elutasította az alkotmánytanács Franciaországban a szocialista kormányzatnak azt az intézkedését, ami szerint 2013-tól 75 százalékos jövedelemadóval sújtanák az egymillió eurónál nagyobb éves jövedelemmel rendelkezőket.

Az alkotmánybírósági döntés – ami konzervatív képviselők beadványa nyomán született – negatív hatással lehet Francois Hollande elnök megítélésére, akinek tavalyi választási kampányában az adópolitika kiemelt helyet foglalt el. Miután a kormány döntött a jövő évi költségvetésbe épített adóról, több ismert, magas jövedelmű francia (például Gérard Dépardieu) külföldre költözött.

Az alkotmánytanács indoklása szerint az egymillió euró fölötti bevételt sújtó adó nem felel meg a közterhek egyenlő viselését kimondó elvnek, és nem kellően szabályosak a kiszámításához megszabott előírások sem. A „gazdagadóból” remélt 300 millió eurós éves bevételt a kormány az államháztartási hiány leszorítására szándékozott felhasználni.

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök hivatala az alkotmánybírósági döntés szombati bejelentése után közleményt adott ki, ami szerint a kormány újrafogalmazza, és megint benyújtja a javaslatát, de nem változtat az adó mértékén.

Több más adóügyi intézkedést az alkotmánytanács jóváhagyott.