Sztrájkolnak két német repülőtéren

2013.01.24. 13:30

Figyelmeztető sztrájkot kezdtek a bértárgyalások megrekedése miatt csütörtökön a magánbiztonsági szolgálatok munkatársai a düsseldorfi és a köln-bonni repülőtéren, a Lufthansa német légitársaság délig egy Budapestről Düsseldorfba, és egy Düsseldorfból Budapestre közlekedő járatát törölte a munkabeszüntetés miatt.

A düsseldorfi repülőtéren a csütörtökre tervezett 530 járat közül ötvenhatot már reggel töröltek. A 40 biztonsági ellenőrző kapu közül csak nyolc működik, az utasoknak így legalább másfél órás várakozási időre kell készülniük. A köln-bonni repülőtéren délig húsz járatot töröltek a százhatvanból.

Az előre be nem jelentett, egész napos sztrájk oka, hogy megrekedtek a bértárgyalások a munkaadók és a repülőtéri biztonsági szakmában dolgozó mintegy 15 ezer munkavállalót képviselő Verdi szakszervezeti szövetség között. A Verdi szerint a munkavállalók mintegy 80 százaléka 8,23 eurós bruttó órabérért dolgozik, amit legalább 2,5 euróval kellene emelni, hogy meg lehessen élni a fizetésből. A sztrájk várhatóan pénteken is folytatódik.