Pénzügyi szükségállapot Detroitban

2013.02.20. 18:29

Detroit egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Michigan állam irányítása alá kerüljön, miután egy, a kormányzó által kinevezett vizsgálóbizottság megállapította, hogy a városban pénzügyi szükségállapot alakult ki - közölték az amerikai napilapok szerdán.

Rick Snyder republikánus kormányzónak most egy hónap áll rendelkezésére, hogy eldöntse: kíván-e válságkezelő menedzsert kinevezni a város élére. Ha az ő átszervezési kísérlete kudarccal jár, akkor Detroit ellen csődeljárás indulhat. Ez lenne az Egyesült Államok történetének legnagyobb önkormányzati csődje, mind az érintett lakosság, mind az adósságállomány nagyságának szempontjából.

A város a válságmenedzser kinevezését elvben még el tudná kerülni azzal, ha sikerülne megállapodnia az állammal egy szanálási tervről, ám az illetékes bizottság szerint Detroitnak nincs programja a pénzügyi helyzet korrigálására.

Az amerikai autóipar bölcsőjének éves deficitje az idén elérheti a 327 millió dollárt; a hiány 2012-ben meghaladhatta a 900 millió dollárt. A város, amelynek hosszú távú kötelezettségei több mint 14 milliárd dollárra rúgnak - elsősorban a városi alkalmazottak nyugdíj- és egészségügyi ellátása területén - képtelen folyó kiadásait újabb kölcsönök felvétele nélkül rendezni.

Az állam republikánus politikusai, többek között Rick Jones közép-michigani szenátor, a múlt év végén felvetették, hogy Detroit várost közigazgatási egységként fel kellene számolni, és a területet a környező Wayne megye irányítása alá kellene rendelni.

Detroit gazdálkodásának átszervezését megnehezíti, hogy Dave Bing demokrata polgármester és a városi tanács folyamatos harcban áll azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne csökkenteni a működési költségeket és növelni a bevételeket. A városi alkalmazottak számát az elmúlt négy év alatt 13 400-ról 9 696-ra csökkentették, de csökkent a közszolgáltatások színvonala és romlott a bűnözési statisztika is, aminek ellensúlyozására a polgármester szerint újabb beruházásokra lenne szükség. Bírálói szerint viszont a város elnéptelenedése miatt kisebb apparátus is megtenné.

Az Egyesült Államok valamikori negyedik legnépesebb városának lakossága az évtizedekkel ezelőtti 1,8 millióról mára 713 ezerre esett vissza, főleg az amerikai autóipar hanyatlásának következtében (a régióban található az ágazat három óriása, a General Motors, a Ford és a Chrysler főhadiszállása). Noha Detroitban az elmúlt években a magánbefektetések viszonylagos élénkülése volt tapasztalható, a városgazdálkodás helyzetének romlása a város és Michigan állam közötti politikai és "faji" ellentétek kiéleződéséhez vezethet.

Detroit lakossága ugyanis mintegy 83 százalékban fekete. Ezzel szemben a republikánus irányítás alatt álló Michigan lakóinak csaknem 80 százaléka fehér. Detroit környékén, az elővárosokkal együtt 5,2 millió ember él, Michigan állam lakosságának mintegy egyötöde. A területen az amerikai munkaügyi minisztérium tavaly májusi adatai szerint 15,8 százalékos volt a munkanélküliség.