A svájci luxuscikkgyártók jártak a legrosszabbul

2015.01.18. 18:08

Eveline Widmer-Schlumpf svájci pénzügyminiszter szerint a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbének eltörlése után az euró árfolyama 1,10 svájci frank körül stabilizálódhat, olyan szinten, amit képesek lesznek elviselni az exportorientált vállalatok is.

"Magabiztos vagyok, hogy a svájci gazdaság alkalmazkodni tud ehhez a döntéshez. A svájci cégek sokkal jobb helyzetben vannak, mint mikor 2011-ben bevezették az árfolyamküszöböt" - nyilatkozta a miniszter egy vasárnapi lapinterjúban.

A svájci jegybank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Az SNB 1,2 frankos árfolyamon tartotta az eurót, de a döntés után a frank jelentős erősödésbe kezdett. Péntek estére 0,99 frankra csökkent az euró frankárfolyama.

Több svájci vállalat jelezte, hogy a lépés miatt profitjának csökkenése várható. Különösen a luxuscikkek gyártóinak, az ipari cégeknek és a turisztikai vállalatoknak nehezülhet meg a helyzete. Hans Hess, az elektronikai és gépgyártói szektorban működő vállalatokat tömörítő Swissmem iparági szövetség elnöke a vállalatok ötödére nézve "egzisztenciális kockázatnak" tartja SNB döntését.

Thomas Jordan svájci jegybankelnök szerint a pénzpiacok kezdeti reakciója heves volt, túlreagálták az árfolyamküszöb eltörlését.