Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ezeréves olajkötvény Dániából

2005.06.20. 08:10
A Danske Olies dán állami olajtársaság 3005-ben lejáró kötvényt bocsát ki egy norvég gázmező megvásárlására. A kamat 500 év múlva 100 bázisponttal nő.

Nem fér hozzá kétség, hogy a dán állami olajvállalat, a Dansk Olie & Naturgas A/S legújabb kötvényének jegyzői közül egy sem lesz már életben a papír lejáratakor. A futamidő ugyanis ezer év. A társaság a dán jogban bevett lejárat nélküli, úgynevezett örök kötvényből merítette az ötletet, azonban ez utóbbira kifizetett kamat után a dán jogszabályok alapján a cégek nem vonhatják le az adót. Ezért aztán kerestek egy megfelelő lejáratot, ami végül a 3005. év lett.

A társaság egyébként egy norvég partokhoz közeli gázmezőben vásárol részesedést 1,2 milliárd dollár értékben, ám állami cégként sem a tőkeemeléssel, sem az átváltható kötvény kibocsátásával nem vonhat be forrásokat. A cég ezért kötvényt bocsát ki, egyrészt egy tízévest, amelyet a Danske Olie 7 év után visszavásárolhat, valamint az előbb említett ezerévest, amely egy furcsa hibrid kötvénynek tekinthető és lényegében a részvényekhez hasonlóak jellemzői, mondta Michael Steen-Knudsen befektetői kapcsolattartó a Bloomberg hírügynökségnek.

Ötszáz éves lépések

Az első tíz évre az ezeréves fix kamatot fizet. Ezután a társaság visszavásárolhatja a papírokat, ám amennyiben nem teszi, úgy száz bázisponttal emelkedik a kamatszelvény értéke, majd újabb száz bázispontos (egy százalékpontos) emelés következik az első 500 év után.

A BIS (Bank for International Settlements) júniusi jelentése szerint rekordszámú hitelfelvevő bocsát ki hosszabb futamidejű kötvényeket. Az ezek iránti kereslet egyre nagyobb a nyugdíjalapok részéről, mivel a nyugdíjasok egyre többen vannak és egyre tovább élnek. Az ezeréves kötvény hozama 210-235 bázisponttal lehet a hosszú lejárati vállalati hitelek átlagos szintje felett, vélekedett a Bloomberg kérdésére egy az ügylethez közel álló bankár.

Furcsa, de népszerű

A legfelső szint reális és attraktív árazás lehet, mondta Christian Bender, a hamburgi Signal Iduna-Gruppe nyugdíjbiztosító 21 milliárd eurót kezelő menedzsere. Az ezeréves kötvények a befektetési kategória alsó osztályzatának megfelelő Baa3-ast kapják a Moody's-tól, és az ezzel egyenértékű BBB mínuszt az S&P-től. A tízéves kötvények besorolása két szinttel magasabb lesz. A Danske Olie a BNP Paribas-t, a Deutsche Bankot a Morgan Stanleyt és a Nordea Bankot bízta meg a kötvény eladásával.

A kissé morbid újítás előtt a leghosszabb futamidejű kötvénynek a francia és brit ötvenévesek számítottak. Az Egyesült Államok nemrég jelentette be, hogy újrakezdi a harmincéves kötvények kibocsátását, amit még 2001 októberében függesztett fel.