Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Soros elszámoltatná a nagy olajtársaságokat

2002.06.14. 13:38
Soros György milliárdos üzletember tegnap felszólította Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat és Franciaországot: kötelezzék olajtársaságaikat, hogy azok fedjék fel az egyes országok kormányainak teljesített kifizetéseiket. Soros lépése egy globális kampány része, amellyel a jelentős ásványi kincsekkel rendelkező fejlődő országokban burjánzó korrupciót próbálják felszámolni - írta a Guardian.
Évente egymilliárd dollár tűnik el az angolai kormányzat olajból származó bevételéből 1997 óta, amit csak a nyugati kormányok fellépése akadályozhatna meg - állítja a magyar származású milliárdos, akit a kampányban olyan civil szervezetek támogatják, mint az Amnesty, a Christian Aid vagy a Save The Children mozgalmak.

A brit társaságok visszautasították Soros kritikáját, mivel állításuk szerint ők zokszó nélkül közzétennék a fejlődő országok kormányainak teljesített kifizetéseiket, amennyiben a tőzsdék ezt megkívánnák tőlük. A Shell beismerte, hogy kevés ilyen kifizetést hoztak nyilvánosságra, de ragaszkodtak ahhoz, hogy az átláthatóság csak olyan mértékben érvényesülhet, ameddig nem ütközik az üzleti titokba.

A BP nyilatkozata szerint ők már egy ideje készen állnak arra, hogy nyilvánosságra hozzák többek között az angolai kormánynak fizetett összeg nagyságát annak ellenére, hogy az ottani miniszterek ellenállásába ütköztek. Az amerikai központú olajtársaságok aggodalmuknak adtak hangot Soros kezdeményezésével kapcsolatban.

Inkább sikkasztanak, mint fejlesztenek

A kampányban részt vevő szervezetek felszólították a fejlett ipari országok pénzügyminisztereit, változtassanak a tőzsdei szabályozáson, hogy a jövőben az ásványipari vállalatok tőzsdei jegyzését a kormányoknak történő fizetések közlésétől tegyék függővé. Ez véleményük szerint élesebb versenyt tenne lehetővé és megelőzné, hogy a kevésbé lelkiismeretes cégek aláígérhessenek az átlátható társaságoknak.

Az állami bevételek titkossága arra bátorítja a kormányzó erőket, hogy elsikkasszák a pénzt ahelyett, hogy hosszú távra fektessenek be az ország fejlődése érdekében - mondta Soros György a kampánynyitó londoni tanácskozáson.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!