Márk
13 °C
28 °C

Az ábécé kegyeltjei és áldozatai

2001.08.31. 12:37
Az elmúlt évtizedben számos méltánytalanságot és diszkriminációt sikerült felszámolni, az Economist szerzőjének megfigyelése szerint azonban az egyik alattomos forma továbbra is köztünk él, és szedi áldozatait.
A vidám áltudomány műfajában született írás szerzőjének megfigyelése szerint azok, akiknek családneve az ábécé első felébe tartozó betűk valamelyikével kezdődik, jóval sikeresebbek az üzleti (és a politikai) életben, mint azok, akiknek csupán az ábécé második felébe tartozó betűvel kezdődő név jutott. És mindez annak ellenére van így, hogy a családnevek viszonylag egyenlően oszlanak meg az ábécé betűi között.

Belőlük lesznek a gazdagok, jegybankárok és politikusok

Nézzük a kemény tényeket, először a világ öt leggazdagabb emberének családnevét: Gates, Buffett, Allen, Ellison, Albrecht. A három vezető jegybankár (Greenspan, Duisenberg és Hajami) neve szintén ezt a sokáig rejtve maradt, titkon munkáló törvényszerűséget igazolja.

A hét legfejlettebb ipari állam kormányfői közül hatnak a családneve kezdődik az ábécé első felébe tartozó betűvel. Az eddigi 42 amerikai elnökök közül 26 neve kezdődött az ábécé első felébe tartozó betűvel.

A napló, az ülésrend, meg a listák

Az angolszász országokban a bajok például már az általános iskolában elkezdődnek, ahol a tanárok, hogy könnyebben megjegyezzék a gyerekek nevét, előszeretettel ültetik őket ábécésorrendbe. Majd a hátsó padokban megbúvó z-betűsekre jóval kevesebb figyelmet fordítanak, akiknek így nem sikerül elsajátítaniuk a magabiztos nyilvános beszéd művészetét.

És a megaláztatások vég nélkül folytatódnak. A diplamaosztót például már mindenki halálra unja, mire sorra kerültek a v, w, z betűvel megvert emberek. De általánosan is kijelenthető, a betűrendet követő listák egyértelműen nem kedveznek számukra, mivel mindenki elveszti érdeklődését, mire a végére ér.

Az élet kiküszöbölhetetlen tragikuma

Az persze nem lenne megoldás, ha felnőtt korában mindenki a-betűs nevet venne fel. Ez ugyanis már nem segítene a lélek sebein, arról nem is beszélve, miféle bonyodalmakat okozna egy ilyen rendszer. Az igazán mély felelősségérzettől hajtott apák azonban jó okkal nevet változtathatnak, hogy gyermekeik egy jobb világban élhessenek.