Viola
-6 °C
-2 °C

Bukhat minden idők legmonumentálisabb bankfúziója?

2007.05.07. 16:50
Jogi csatározással folytatódik az ABN Amro megszerzéséért folytatott harc. Mint ismert, a Barclays, illetve a Royal Bank of Scotland által vezetett konzorcium küzd a holland pénzintézetért. Egy holland bíróság a részvényesek kezdeményezésére megtiltotta az ABN Amrónak, hogy eladja amerikai részlegét a Bank of Americának. Ezzel azonban kútba eshet minden idők legnagyobb bankfúziója.

A holland ABN Amro és a brit Barclays nemrégiben jelentette be, hogy egyesülnek, ezzel az európai banktörténelem legnagyobb fúziója mehet végbe. A Barclays 49,25 dollárt ajánlott az ABM Amro-részvényekért, a teljes ügyletben 90 milliárd dollár cserélne gazdát. Az egyesüléssel a világ egyik legnagyobb bankja jönne létre. A bankóriás értéke 100 milliárd font lenne, vagyis 36 ezer milliárd forint. Az egyesülés után az óriásnak 47 millió ügyfele, valamint 27 millió kiadott bankkártyája és 217 ezer alkalmazottja lenne.

A megegyezés részeként ugyanekkor jelentették be azt is, hogy az ABN Amro eladja amerikai lakossági részlegét is, a LaSalle-t a Bank of Americának. A holland bíróság azonban az ABN Amro részvényeseinek kezdeményezésére a múlt héten nem engedélyezte a LaSalle eladását a részvényesek jóváhagyása nélkül. Ez azért érdekes, mert ezzel megint megnyílt az út az ABN másik kérője, a Royal Bank of Scotland által vezetett konzorcium előtt.

A Royal Bank of Scotland (RBS) persze nem hagyja ki a nagy lehetőséget, így ajánlattal állt az ABN Amro elé, és a várakozásoknak megfelelően magasabb összeget kínált az amerikai részlegért. Mivel a konzorcium a teljes ABN Amrót meg akarja venni, ezért a LaSalle megvásárlását kulcslépésnek tekinti.

Az ABN Amro azonban most visszautasította az RBS 24,5 milliárd dolláros ajánlatát, de kijelentette, hogy azt és a többi ajánlatot a részvényesek elé terjeszti, majd ők döntenek erről a közeli közgyűlésen, írta a CNN.

Az RBS részvényenként 38,4 eurót ajánlott, az ABN egészéért pedig 71,23 milliárd eurót (97 milliárd dollár) adna. Az ABN Amro vezetése viszont nem adná el a bankot nekik, közleményük szerint a konzorcium gazdaságpolitikája – a különböző szabályozások, adók, legalitási problémák – bizonytalanságot és magas kockázatot jelent. Igaz, az RBS vezette csoport az ABN megvásárlására is törekszik, többet ajánlott a Barclays 88 milliárd dolláros ajánlatánál, ám nem minden a pénz, vallja a holland bank.

Piaci elemzők szerint az ellenkezés oka, hogy a Royal Bank of Scotland valószínűleg feldarabolná a holland bankot, míg a Barclays egyben tartaná, és még a székhelyét is Amszterdamba tenné.

Az ABN Amro vezetése kijelentette, a döntést a részvényesekre bízták. A holland bank rendkívüli közgyűlést hív össze, itt a részvényesek megismerkedhetnek a részletekkel, és dönthetnek a bank jövőjéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!