Árpád
-2 °C
4 °C

Vihetik a skótok az ABN Amrót

2007.10.05. 15:26
Visszakozott a brit Barclays az ABN Amro bank megvételétől, mert nem érezte magáénak a részvényesek támogatását. Így a Royal Bank of Scotland vezette konzorciumé lehet a holland pénzintézet.

A brit Barclays Bank úgy döntött, nem folytatja a tárgyalásokat a holland ABN Amro megvásárlásáról – írja a Guardian. Arra hivatkoztak, hogy nem kaptak elég részvényesi támogatást. Ezzel a Royal Bank of Scotland vezette konzorcium lehet a győztes, ők bírják a részvényesek támogatását is.

A harc az ABN Amroért hónapok óta tartott. A Barclays és az ABN Amro még áprilisban jelentette be, hogy egyesül. Ez a világ egyik legnagyobb fúziója lehetett volna. Az ügylet értékét 100 milliárd dollár körülire becsülik.

A Barclays és az ABN Amro megegyezett, hogy a hollandok eladják a LaSalle-t a Bank of Americának. A holland bank vezetésének azért tetszett jobban a Barclays ajánlata, mert nem darabolták volna fel a pénzintézetet. Ez azonban nem tetszett a másik kérőnek, a Royal Bank of Scotland vezette konzorciumnak, illetve az ABN Amro részvényeseinek.

A holland bíróság végül nem engedélyezte a LaSalle eladását a részvényesek jóváhagyása nélkül. Ezzel vált megint nyílttá a verseny, hiszen a Barclays bankkal való megállapodás feltétele volt az eladás. Júliusban azonban újabb fordulat jött, a legfelsőbb bíróság mégis engedélyezte az amerikai részleg eladását, akár a részvényesek jóváhagyása nélkül is.

A vetélytárs azonban nem adta fel, míg a Barclays ajánlata 67,5 milliárd eurós volt, addig a Royal Bank of Scotland 71,1 milliárdot ajánlott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?