Móric
14 °C
17 °C

Vihetik a skótok az ABN Amrót

2007.10.05. 15:26
Visszakozott a brit Barclays az ABN Amro bank megvételétől, mert nem érezte magáénak a részvényesek támogatását. Így a Royal Bank of Scotland vezette konzorciumé lehet a holland pénzintézet.

A brit Barclays Bank úgy döntött, nem folytatja a tárgyalásokat a holland ABN Amro megvásárlásáról – írja a Guardian. Arra hivatkoztak, hogy nem kaptak elég részvényesi támogatást. Ezzel a Royal Bank of Scotland vezette konzorcium lehet a győztes, ők bírják a részvényesek támogatását is.

A harc az ABN Amroért hónapok óta tartott. A Barclays és az ABN Amro még áprilisban jelentette be, hogy egyesül. Ez a világ egyik legnagyobb fúziója lehetett volna. Az ügylet értékét 100 milliárd dollár körülire becsülik.

A Barclays és az ABN Amro megegyezett, hogy a hollandok eladják a LaSalle-t a Bank of Americának. A holland bank vezetésének azért tetszett jobban a Barclays ajánlata, mert nem darabolták volna fel a pénzintézetet. Ez azonban nem tetszett a másik kérőnek, a Royal Bank of Scotland vezette konzorciumnak, illetve az ABN Amro részvényeseinek.

A holland bíróság végül nem engedélyezte a LaSalle eladását a részvényesek jóváhagyása nélkül. Ezzel vált megint nyílttá a verseny, hiszen a Barclays bankkal való megállapodás feltétele volt az eladás. Júliusban azonban újabb fordulat jött, a legfelsőbb bíróság mégis engedélyezte az amerikai részleg eladását, akár a részvényesek jóváhagyása nélkül is.

A vetélytárs azonban nem adta fel, míg a Barclays ajánlata 67,5 milliárd eurós volt, addig a Royal Bank of Scotland 71,1 milliárdot ajánlott.