Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feldarabolják az ABN Amrót

2007.10.10. 07:51
A holland ABN Amro Holding NV részvényeseinek 86 százaléka elfogadta a Royal Bank of Scotland Group Plc vezette konzorcium ajánlatát tulajdonrésze megvásárlására.

A 71,8 milliárd eurós, 93 százalékban készpénzes üzlet az eddigi legnagyobb értékű bankfelvásárlás Európában. Az RBS és társai, a spanyol Banco Santander SA és a holland-belga Fortis pénzügyi csoport az év eleje óta csatázott a brit Barclays Plc-vel az ABN Amro megszerzéséért. Kettejük harcát nem feltétlenül az utóbbi alacsonyabb - 62,8 milliárd eurós - ajánlata döntötte el a konzorcium javára, hanem az, hogy a brit vevőjelölt 63 százalékban részvényeket kínált.

Áprilisban, az ajánlat megtételekor, ezek megszerzése hosszabb távon akár jó befektetésnek tűnhetett az ABN Amro részvényesei számára, azaz jobb lehetőség lehetett volna, mint a készpénz, ám az augusztusban kirobbant pénzpiaci válság leértékelte a bankokat mint befektetési célpontokat.

A konzorcium várhatóan feldarabolja a 180 éves ABN Amrót. Az RBS kaphatja meg a társaság wholesale üzletágát, a vállalati üzletágat, az ázsiai tevékenységet és Európában mindazt, amit konzorciumbeli társai nem visznek el. A Fortisé lehet az ABN hollandiai lakossági tevékenysége, valamint világszintű vagyonkezelői, illetve private banking üzletága. A Santander pedig ráteheti kezét a latin-amerikai érdekeltségekre és az ABN tulajdonában levő Antonveneta bankra, amivel megjelenhet Olaszországban is.