Ágnes
-5 °C
2 °C

Feldarabolják az ABN Amrót

2007.10.10. 07:51
A holland ABN Amro Holding NV részvényeseinek 86 százaléka elfogadta a Royal Bank of Scotland Group Plc vezette konzorcium ajánlatát tulajdonrésze megvásárlására.

A 71,8 milliárd eurós, 93 százalékban készpénzes üzlet az eddigi legnagyobb értékű bankfelvásárlás Európában. Az RBS és társai, a spanyol Banco Santander SA és a holland-belga Fortis pénzügyi csoport az év eleje óta csatázott a brit Barclays Plc-vel az ABN Amro megszerzéséért. Kettejük harcát nem feltétlenül az utóbbi alacsonyabb - 62,8 milliárd eurós - ajánlata döntötte el a konzorcium javára, hanem az, hogy a brit vevőjelölt 63 százalékban részvényeket kínált.

Áprilisban, az ajánlat megtételekor, ezek megszerzése hosszabb távon akár jó befektetésnek tűnhetett az ABN Amro részvényesei számára, azaz jobb lehetőség lehetett volna, mint a készpénz, ám az augusztusban kirobbant pénzpiaci válság leértékelte a bankokat mint befektetési célpontokat.

A konzorcium várhatóan feldarabolja a 180 éves ABN Amrót. Az RBS kaphatja meg a társaság wholesale üzletágát, a vállalati üzletágat, az ázsiai tevékenységet és Európában mindazt, amit konzorciumbeli társai nem visznek el. A Fortisé lehet az ABN hollandiai lakossági tevékenysége, valamint világszintű vagyonkezelői, illetve private banking üzletága. A Santander pedig ráteheti kezét a latin-amerikai érdekeltségekre és az ABN tulajdonában levő Antonveneta bankra, amivel megjelenhet Olaszországban is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!