Piroska
-1 °C
5 °C

Már Abramovicsot is támadják

2003.11.05. 13:14
A Duma egyik képviselőjének indítványa nyomán az orosz ügyészség a Szibnyeft-privatizációval kapcsolatban is vizsgálatot indít.
Vlagyimir Jugyin képviselő szerint törvénytelenül zajlott az állami Szibnyeft-részvényeinek eladása a kilencvenes évek közepén. Jugyin, aki a Jukosz, illetve Hodorkovszkij elleni vizsgálatot is kezdeményezte, úgy véli, hogy a tranzakció során az orosz államot legalább hatmilliárd dolláros kár érte. A képviselő felszólította a hatóságokat, hogy azonnal foglalják le a cég részvényeit, közölte a BBC.

Leépít

Abramovics, a Szibnyeft főrészvényese fokozatosan leépíti oroszországi érdekeltségeit. Szibnyeft-részvényeitől is megválik, miután az olajcég a Jukosszal egyesül. A RusAl nevű vállalatban lévő részesedéséből 25 százalékot állítólag kétmilliárd dollárért adott el egy másik jól ismert orosz milliárdosnak, Oleg Deripaszkának. A leggazdagabb európai fiatal július elején szerezte meg az angol Premier League egyik élvonalbeli futballklubjának, a londoni Chelsea FC-nek többségi tulajdonát.

Nem Abramovics az első

A Jukosz vezérigazgatójának október 25-i letartóztatása nyomán sokan attól tartottak, hogy a Kreml politikai okokból támadja az őt nem támogató oligarchákat. Hodorkovszkij őrizetbe vételére az orosz részvénypiac hatalmas áreséssel, a rubel gyengüléssel reagált. Az ügyészség korábban már a Jukosz két vezetője ellen is vádat emelt. Platon Lebegyevet, a Menatep elnökét már júliusban letartóztatták, Vaszilij Sahnovszkijt, a cég egyik részvényesét és igazgatósági tagját pedig egy héttel ezelőtt vádolták meg adócsalással.