Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Abramovics a leggazdagabb 'brit'

2004.03.07. 09:04
Több mint hétmilliárd fontos vagyonával Roman Abramovics orosz mágnás a leggazdagabb "brit" a Mail on Sunday vasárnapi londoni lap éves összeállítása szerint. A The Sunday Times ugyancsak vasárnap közölt felmérése szerint London egyébként is a milliárdosok világfővárosa.
A Mail szerint Abramovics, aki tavaly telepedett le Londonban, miután 150 millió fontért megvette az első osztályban szereplő Chelsea labdarúgó csapat anyavállalatát, 7,2 milliárd fontos (2700 milliárd forintos) magánvagyonával vezeti a Nagy-Britanniában élő szupergazdagok listáját. Abramovics most került először a lap vagyonlistájára, és mindjárt az első helyre.

Egyre gazdagabbak

Mivel újonc, a lista nem tartalmazza, hogy mennyivel gyarapodott vagyona az elmúlt egy évben, de a The Sunday Times, amely maga is évente kétszer közöl hasonló összeállítást - tavasszal a legvagyonosabbakról, ősszel a legtöbbet keresőkről -, ez utóbbiakról közzétett novemberi listáján az orosz pénzembert hozta ki a tavalyi év legtöbbet kereső nagy-britanniai vállalkozójának, 564 millió fontos (több mint 210 milliárd forintos) becsült jövedelemmel.

A Mail on Sunday idei 300-as listájának első tíz helyezettje között olyan nevek szerepelnek, mint Bernie Ecclestone, a Forma 1-es autóverseny-sorozat jogainak birtokosa, aki 2,3 milliárd fontos - az elmúlt egy évben 100 millió fonttal gyarapodó - vagyonával a hetedik, vagy Sir Richard Branson, a repüléstől a zeneműkiadáson át a mobiltelefon- és pénzügyi szolgáltatásokig mindennel foglalkozó Virgin birodalom alapítója, aki vagyonát csaknem megkétszerezve, 2,07 milliárd fonttal a 9. helyre futott be.

A lista szerkesztői szerint általában is jellemző, hogy a brit szupergazdagok egyre gazdagabbak lesznek, méghozzá egyre gyorsabban. A 300-as listán szereplők összvagyona 147,3 milliárd font (56 ezer milliárd forint), 28 százalékkal több, mint egy éve. A lap szerint a leggazdagabbak magánvagyona a 90-es évek nagy tőzsdei felfutása óta nem nőtt ilyen ütemben.

A milliárdosok fővárosa

A The Sunday Times szintén vasárnap közölt kimutatása szerint London lett a milliárdosok világfővárosa. A vezető brit vasárnapi lap szerint jelenleg összesen 40 milliárdos él Londonban, több, mint a világ bármelyik más városában. London után - 31 milliárdossal - New York következik, majd huszonhárommal Moszkva.

A tíz leggazdagabb londoni milliárdos összvagyona 22,8 milliárd font, csaknem a háromszorosa Izland éves hazai össztermékének. A The Sunday Times is Roman Abramovicsot hozza ki a leggazdagabb londoninak; igaz, ez a lap "csak" 6,5 milliárd font vagyont tulajdonít az orosz nagyvállalkozónak, de megjegyzi, hogy ez is a 26-szorosa II. Erzsébet királynő vagyonának.