Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Abramovics acélra költ

2006.05.29. 11:44
A leggazdagabb orosz visszatér a fémiparba. Roman Abramovics a luxemburgi székhelyű Evraz csoport negyven százalékát veszi meg hárommilliárd dollárért, de betársulhat egy másik kohászati birodalomba is.

A leggazdagabb orosz, Roman Abramovics csukcsföldi kormányzó, az angol Chelsea labdarúgócsapat tulajdonosa megveszi az Evraz fémkohászati csoport mintegy 40 százalékát a csoport túlnyomó részét birtokló Alekszandr Abramov igazgatótanácsi elnöktől és Valerij Frolov alelnöktől, értesült a Vedomosztyi című orosz üzleti lap. A hírt ágazati források, sőt, nevük elhallgatását kérő Evraz-illetékesek is megerősítették.

Hárommilliárd USD

Mordasov tervez
A nyugat-európai Arcelor acélipari konszern cáfolta, hogy az orosz Szeversztallal bejelentett összeolvadás célja a Mittal Steel ellenséges felvásárlási kísérletének megakadályozása lenne. A Szeversztal nem "keserű pirula", és az egyesülés semmiképpen sem akadályozza a Mittalt, hogy az Arcelor átvételét megvalósítsa, ha tudja, mondta az Arcelor főnöke, Guy Dolle a francia Le Figaro hétfői számában megjelent nyilatkozatában. A részvényesek átadhatják részüket a Mittalnak, és az alternatívaként a Szeversztallal tervezett fúzióról is dönthetnek. Ugyanakkor a Mittal Steel sajtójelentések szerint ellenállást szervez a fúzió ellen. Egyes pénzügyi szakértők máris bírálták a tervezett Arcelor-Szeversztal fúziót, mondván, hogy az hátrányos lenne az Arcelor részvnyeseire nézve. Bírálják azt is, hogy a Szeversztal fő tulajdonosa, Alekszej Mordasov ténylegesen ellenőrzést szerezne az Arcelor felett anélkül, hogy más tulajdonosokat megkérdeznének. A Szeversztal jogilag orosz tőzsdén jegyzett orosz cég marad, és a jövőben az Arcelor leányvállalataként működik, közölte a hét végén Mordasov. Mordasov június közepére tervezi a megbeszéléseket a két cég befektetőivel, Cserepovecben, a Szeversztal főhadiszállásán.

A luxemburgi Evraz többek között a Nyizsnyij Tagil-i, a nyugat-szibériai és a novokuznyecki fémkombinátot birtokolja. Abramov és Frolov a csoport 87 százalékát ellenőrzi a ciprusi Crosland Global közbejöttével. A Vedomosztyi értesülései szerint Abramovics az eddig 59 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Abramov papírjaiból vásárol; az Evraz másik nagyrészvényesének, Frolovnak 28 százaléka van. A Vedomosztyi szerint az Abramovics üzletrészeit kezelő Millhouse Capital 3 milliárd dollárért jut az Evraz mintegy 40 százalékos pakettjéhez.

Egy Abramovics terveit ismerő vállalkozó úgy vélte, a milliárdos ajánlatot tehet a betársulásra Aliser Uszmanov és társai kohászati birodalmába is. E csoport értékét 8-9 milliárd dollárra becsülte egy piaci elemző, aki megjegyezte: a világ legnagyobb acélipari csoportjának létrehozásához, az orosz Szeversztal és a nyugat-európai Arcelor egyesüléséhez hasonlóan az Evraz-Millhouse ügylet is azt mutatja, hogy a kormány szükségesnek látja az oroszországi fémipari vállalatok konszolidációját.

A világon a tizenegyedik

Abramovics ezzel visszatér a fémiparba: még 1999-ben 500 millió dollárért megvette a Bratszki és a Krasznojarszki Alumíniumüzem egy részét, de miután egyesítette őket Oleg Gyeripaszka alumíniumkirály részesedéseivel a Ruszal keretében, eladta Gyeripaszkának a Ruszalban szerzett 50 százalékát.

Abramovics, aki a Ruszal-pakett eladásából 4 milliárd dollárra tett szert az osztalékokkal együtt, tavaly túladott a Szibnyefty olajcég 72 százalékán is. Azt a Gazpromnak adta el. Az előzetesen fölvett osztalékokkal együtt 18 milliárd dollárnyi bevétele volt a Szibnyefty-ügyletből, mondta a Vedomosztyinak egy bennfentes.

A Forbes a világ 11. leggazdagabbjának tartja Abramovicsot, az amerikai magazin szerint 18,2 milliárd dolláros a vagyona, elemzők szerint likvid pénzügyi befektetésekben több mint 10 milliárd dollárja volt a Szibnyefty-ügylet nyomán.