Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kötelező lesz az ABS Európában

2001.07.12. 16:18
A jövő évtől Európában gyártott autók helyzetjelző lámpája már gyújtáskor bekapcsol, a kocsikon nem lesznek merev ütközőrudak és 2003-tól kötelező lesz az ABS beszerelése - állapodtak meg a gyártók az Európai Bizottsággal. A változtatások a gyalogosokat és biciklistákat védik.
Az Európai Bizottság félévi tárgyalások után megállapodott az Európai Autógyártók Szövetségével (ACEA), hogy a következő években olyan módosításokat hajtanak végre modelljeiken, amelyek révén azok kevesebb kárt tesznek ütközéskor a gyalogosokban és kerékpárosokban.

Mindig égni fog a lámpa

A gyártók 2002-től minden új gépkocsit állandó nappali helyzetjező fénnyel állítanak elő, ami már gyújtáskor bekapcsol. A fékezéskor a kerekek leállását és így a kocsi megcsúszását gátló ABS rendszert 2003-tól építik be minden új kocsiba. Ugyancsak jövő évtől a gyártók nem szerelnek merev ütközőrudakat az új járművekre és alkatrészként sem gyártanak ilyent. Az iparág arra is kötelezte magát, hogy a következő években aktív biztonsági eszközökkel is felszereli a kocsikat, mint elektromos érzékelők és mások. Még hatékonyabb biztonsági berendezések felszerelése az évtized végén kezdődik.

Kiterjesztenék az egész világra

A tárgyalások most megkezdődnek a japán és dél-koreai gyártókkal is, hogy néhány év múlva gyakorlatilag az egész európai autópiacra csak megerősített biztonságú, tehát a gyalogosokat védő felszerelésű új kocsik kerüljenek. Az amerikai gyártók Európában előállított modelljeire is kiterjed az európai gyártók szövetségének kötelezettségvállalása.