Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elsorvad a turizmus két karibi álomszigeten

2002.11.13. 11:05
Átalakíthatja a világ turistaiparát, hogy a piac jelentős szereplői közé tartozó - egyes felmérések szerint a legnagyobb játékos - Accor szállodalánc teljes egészében kivonul a Karib-tenger két Franciaországhoz tartozó klasszikus üdülőszigetről, Martinique-ról és Guadeloupe-ról. Az indok: az árak rém magasak, a helyi személyzet pedig elviselhetetlen.
Az üzleti életben némileg szokatlan indoklását adta az Accor a kivonulásnak: a szállodacég szerint a szigeteken "ellehetetlenültek" a körülmények. A magyarázat formája sem mindennapi: Gerard Pelission vezérigazgató magánlevélben magyarázta meg Jacques Chirac köztársasági elnöknek a lépés okait. A Le Parisien nevű lapnak kiszivárogtatott levélben többek között az áll, hogy a bennszülött munkaerő "ellenségesen, sőt agresszívan" viselkedik a vendégekkel.

Úgyis jön a segély

Az Accor vezére szerint a tengerentúli francia megyének számító szigetekre zúduló állami apanázs miatt a helyiek nem igazán szorulnak rá arra, hogy dolgozzanak, ennek következtében az ismétlődő sztrájkok "szisztematikusan tönkretették" a vállalat szervezettségét, így a hatékonyság "borzalmas" szintre zuhant vissza.

Inkább a spangli

Az 15 munkahely elvesztésén túl gazdaságuk teljes megrendülése fenyegeti a két szigetet. Nem az Accor ugyanis az egyetlen, amelynek elege lett. A térség turistaforgalmának jelentős szeletét biztosító luxushajó-társaságok egyre nagyobb része dönt úgy, hogy nem kötnek ki a karibi árakhoz képest is igen drága szigeteken.

Ugyanilyen visszafogottak a légitársaságok is, emiatt tavaly ötödével csökkent a turisták száma. Még az egyébként hűséges vendégnek számító anyaországbeli franciák is egyre szívesebben választják a komcsi, de olcsó Kubát, vagy a veszélyes, de rasztafáriánus Jamaikát.

Ez lesz a nagy osztogatásból

Az abszurd helyzet kialakulását sokan azzal magyarázzák, hogy a jobboldali kormányok alatt is erősen balos gazdaságpolitikát folytató francia állam hatalmas pénzsegélyekkel tartotta fenn az életszínvonalat az egyébként rettentően szegény tengerentúli területein, így sehol sem bírt kialakulni a piaci versenyt is kibíró normális helyi gazdaság. Martinique-on és Guadeloupe-on például a turizmuson kívül gyakorlatilag csak banántermesztéssel foglakoznak, ami manapság nem nagy pálya.