Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Elsorvad a turizmus két karibi álomszigeten

2002.11.13. 11:05
Átalakíthatja a világ turistaiparát, hogy a piac jelentős szereplői közé tartozó - egyes felmérések szerint a legnagyobb játékos - Accor szállodalánc teljes egészében kivonul a Karib-tenger két Franciaországhoz tartozó klasszikus üdülőszigetről, Martinique-ról és Guadeloupe-ról. Az indok: az árak rém magasak, a helyi személyzet pedig elviselhetetlen.
Az üzleti életben némileg szokatlan indoklását adta az Accor a kivonulásnak: a szállodacég szerint a szigeteken "ellehetetlenültek" a körülmények. A magyarázat formája sem mindennapi: Gerard Pelission vezérigazgató magánlevélben magyarázta meg Jacques Chirac köztársasági elnöknek a lépés okait. A Le Parisien nevű lapnak kiszivárogtatott levélben többek között az áll, hogy a bennszülött munkaerő "ellenségesen, sőt agresszívan" viselkedik a vendégekkel.

Úgyis jön a segély

Az Accor vezére szerint a tengerentúli francia megyének számító szigetekre zúduló állami apanázs miatt a helyiek nem igazán szorulnak rá arra, hogy dolgozzanak, ennek következtében az ismétlődő sztrájkok "szisztematikusan tönkretették" a vállalat szervezettségét, így a hatékonyság "borzalmas" szintre zuhant vissza.

Inkább a spangli

Az 15 munkahely elvesztésén túl gazdaságuk teljes megrendülése fenyegeti a két szigetet. Nem az Accor ugyanis az egyetlen, amelynek elege lett. A térség turistaforgalmának jelentős szeletét biztosító luxushajó-társaságok egyre nagyobb része dönt úgy, hogy nem kötnek ki a karibi árakhoz képest is igen drága szigeteken.

Ugyanilyen visszafogottak a légitársaságok is, emiatt tavaly ötödével csökkent a turisták száma. Még az egyébként hűséges vendégnek számító anyaországbeli franciák is egyre szívesebben választják a komcsi, de olcsó Kubát, vagy a veszélyes, de rasztafáriánus Jamaikát.

Ez lesz a nagy osztogatásból

Az abszurd helyzet kialakulását sokan azzal magyarázzák, hogy a jobboldali kormányok alatt is erősen balos gazdaságpolitikát folytató francia állam hatalmas pénzsegélyekkel tartotta fenn az életszínvonalat az egyébként rettentően szegény tengerentúli területein, így sehol sem bírt kialakulni a piaci versenyt is kibíró normális helyi gazdaság. Martinique-on és Guadeloupe-on például a turizmuson kívül gyakorlatilag csak banántermesztéssel foglakoznak, ami manapság nem nagy pálya.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!