Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Amerika acélháborúban a világgal

2002.03.06. 16:10
Válaszlépésekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat Pascal Lamy, az EU kereskedelmi biztosa, mivel Bush elnök az amerikai acélipar védelmében átlag 30 százalékos vámemelést hirdetett. Az európai országok attól tartanak, a piacukat vesztő távol-keleti gyártók olcsó termékeiket most ide fogják árasztani. A magyar Dunaeferr nemzeti acélpiac-védelmi programot sürget.
George W. Bush
Bush azzal indokolta a szabadpiacban hívő politikustól meglepőnek minősíthető lépést, hogy ezzel csak kiegyenlítette azt a kedvezőtlen piaci helyzetet, amelyben az amerikai acélgyártók az utóbbi ötven évben vergődtek a többi ország protekcionista lépései miatt. Vagyis az államilag támogatott többiek túl olcsón tudtak szállítani, amivel a hazai gyártók nem tudtak versenyezni.

A világ hogy, hogy nem dühödten reagált a vámemelésre

A BBC rádiónak nyilatkozva Patricia Hewitt brit kereskedelmi és ipari miniszter teljesen igazolhatatlannak minősítette az amerikai kormány rendelkezését, és közölte, Nagy-Britannia az Európai Unióval együtt azon lesz, hogy megtegye a szükséges ellenlépéseket. "Nem fogjuk tétlenül nézni, hogy az Egyesült Államok ránk zúdítsa saját belső problémáit" - mondta Hewitt.

Western elemek

Pascal Lamy kereskedelmi biztos bejelentette, hogy az EU a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, és ha kell, megteszi a szükséges válaszlépéseket az amerikai védővámok bevezetésére. Lamy azért később azt is közölte, hogy mivel "nem vagyunk a Vadnyugaton, ahol mindenki azt tesz, amit akar", Európa válaszlépései meg fognak felelni a WTO szabályainak.

A szakszervezetek is

A brit kereskedelmi és ipari miniszter szerdán a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előírásai nyilvánvaló megsértésének nevezte az acéltermékekre kedden meghirdetett amerikai védővámokat.

A brit vas- és acélipari munkásokat tömörítő szakszervezet, az ISTC szerdán azonnali cselekvést sürgetett a brit kormánytól és az Európai Uniótól. Az ISTC szóvivője hangoztatta: a valódi veszélyt a távol-keleti - dél-koreai, kínai - vállalatok olcsó exporttermékei jelentik, mivel az amerikai piacok elvesztésével ezek a cégek Európára zúdítják termékeit.

Magyar nemzeti programot sürget a Dunaferr

Nem csak a brit szakszervezetisek féltik saját országuk piacát az eseményektől. Schneider Mihály, a Dunaferr Rt. marketing és logisztikai igazgatója azt nyilatkozta: annak ellenére, hogy Magyarországot nem érinti közvetlenül az Egyesült Államokba irányuló acélimportra kivetett vám, gyors intézkedésekre van szükség, mivel az amerikai piacról kiszoruló cégek az EU-ban és Közép-Európában keresnek majd vevőt termékeikre Schneider Mihály szerint az amerikai elnök a vám bevezetésével nemzeti szintre emelte az acélgyártást és kereskedelmet. Az igazgató úgy véli: a magyar kormánynak is ezen a szinten kellene foglalkozni a kérdéssel, 30-60 napon belül ki kell dolgozni egy nemzeti acélpiac-védelmi programot.

Romboló

A szerdai londoni sajtó George Bush legrosszabb döntésének minősítette a védővámok elrendelését. "Romboló hatással van a világkereskedelem liberalizálását célzó erőfeszítésekre, és valószínűleg nem segíti a republikánusokat az amerikai szenátusi többség visszaszerzésében sem" - írta a The Times elemzője.

A Financial Times szerint az amerikai elnök csak meghosszabbítja az amerikai acélipar agóniáját, amelynek jövőbeni virágzása az iparág átszervezésétől, és nem pedig védővámoktól függ.

Sehol sem népszerű

Bush lépését az Európai Unión kívül a világ számos országa elítélte, így Japán, Ausztrális, Brazília és Dél-Korea is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!