Ervin
14 °C
21 °C

Belefullad a világ az adóadminisztrációba

2006.11.17. 07:29
Az adórendszer egyszerűsítése lehet az a csodafegyver, amely anélkül csökkenti a vállalatok közterheit, hogy az államháztartás bevételei visszaesnének, és ily módon egyszerre javítja a növekedési és a fiskális feltételeket. Ez a fő gondolata a Világbank és a PricewaterhouseCoopers (PwC) most kiadott közös elemzésének, amely 175 ország adórendszerét tekinti át.

A jelentés konkrét adatokkal támasztja alá azt, hogy ha bonyolultak a szabályok, és a cégeknek sokféle adót kell fizetni, akkor alacsony nominális terhek mellett is magas a csalások aránya. A személyi jövedelemadókra is ugyanez érvényes.

Az egyszerűsítés egyik legkézenfekvőbb módja a kulcsok egységesítése. Ez azonban önmagában nem elegendő, az is fontos, hogy a bevallások és más nyomtatványok jól érthetők és rövidek legyenek, így kitöltésük ne vegyen igénybe aránytalanul sok időt. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy az üzleti szférát érintő adózási problémák többsége nem a társasági adóval függ össze, hanem az állam, a tartományok vagy az önkormányzatok által más címen beszedett terhekkel. Nemzetközi átlagban a cégek (az elemzés egy 60 főt foglalkoztató kft. helyzetét vizsgálja) adóbefizetéseinek mindössze 36 százalékát teszik ki a nyereségadók, és az adminisztrációs terheken belül még kisebb a fő adónem részesedése. Nagyon fontos tehát, hogy a különféle ingatlan-, osztalék- vagy helyi adók, tb-járulékok bürokratikus terheit is mérsékeljék, nem is beszélve az egyes iparágakat érintő speciális elvonásokról.

Hogy az egykulcsos adóra való áttérés önmagában nem oldja meg az adminisztrációs problémákat, azt a Nemzetközi Valutaalap szakértőinek nemrég közzétett elemzése is alátámasztotta. E szerint a lineáris adóztatásra áttért kelet-közép-európai országok némelyikében a reform nyomán egyáltalán nem vált áttekinthetőbbé a rendszer, miközben az állami bevételek csökkentek.

Magyarországon a politikai pártok retorikájának visszatérő eleme az adórendszer egyszerűsítése, ám a gyakorlatban nagyon kevés érdemi lépés történt e téren az elmúlt években, és a 2007-es tervek sem biztatnak sok jóval. Az egyetlen számottevő pozitív lépés az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 2003-as bevezetése volt, ezt leszámítva azonban változatlanul bonyolult - sőt sok esetben a korábbinál is nehézkesebb - adószabályokkal szembesülnek a vállalkozások és a magánszemélyek. Ezzel együtt hazánk nem áll különösebben rosszul a Világbank és a PwC összesítésében. Magyarországon egy átlagos vállalatnak évente 24 adóbefizetést kell teljesíteni, ennek adminisztrációja nagyjából 300 munkaórát vesz el az alkalmazottak idejéből. A többi kelet-közép-európai országban ennél rosszabb és jobb adatok egyformán előfordulnak, és a nyugati országok közül is egyedül Nagy-Britanniában jobb a helyzet.