Bernadett
0 °C
4 °C

Lesz-e fordított adózás az EU-ban?

2006.11.21. 08:18
Új irányelvet alkotna az Európai Unió az áfaszabályozásra. A Kovács László által beterjeszttett javaslatot azonban Németország blokkolná, ha nem emiatt nem alkalmazhatja tovább a fordított áfakivetés rendszerét. A német cégek azonban az unió mellé álltak.

Peer Steinbrück német pénzügyminiszter arra figyelmeztette Kovács László adóügyi biztost, hogy a november 28-i pénzügyminiszteri tanács (Ecofin) ülésén blokkolni fogja a Brüsszel által beterjesztett új áfairányelv-javaslatokat, ha az Európai Bizottság továbbra sem támogatja, hogy Németország saját területén alkalmazhassa a fordított áfakivetés rendszerét.

Áfacsalás ellen

Berlin a tetemes összegeket érintő áfacsalás visszaszorítására tartaná alkalmas megoldásnak a fordított áfarendszert. Ennek értelmében csak a végső fogyasztóhoz kerülve adnák hozzá a termék árához az adót, és azt a vevőnek kellene befizetnie.

A júniusi Ecofin-ülésen a tagállamok többsége az Európai Bizottság álláspontjához hasonlóan nem támogatta, hogy a fordított adózást általános jelleggel alkalmazzák Németországban, illetve a szintén ezen adókivetés mellett érvelő Ausztriában – nyilatkozta lapunknak Kovács László.

Az adóügyi biztos elmondta: Brüszszel azonban abba beleegyezne, hogy a fordított áfarendszerét csak korlátozott körben alkalmazzák. Ezt szeretné elérni például Nagy-Britannia, amely a mobiltelefonok és a csipek esetében vezetné be a fordított adózást. Kovács László hozzátette: a bizottság célja, hogy az áfaszabályok közösségi szinten egyre egységesebbé váljanak, ebbe nem illene bele, hogy egy vagy két tagállam teljesen eltérő szabályokat alkalmaz.

Német belviszály

Ezzel egyidejűleg a Német Gyáriparosok Szövetsége (BDI) és a kisipari szövetség (ZDH) viszont arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ne tegyen eleget a berlini kormány kérésének – tudósít a Handelsblatt. Az üzleti körök képviselői a Steinbrück által most megtorpedózni tervezett, a tervek szerint 2007. január 1-jével hatályba lépő új irányelvektől azt várják, hogy az áfaszabályok közösségi szintű egyszerűsítésével, további egységesítésével megkönnyíti a határokon átnyúló kereskedelmet.

Az egyik német üzletember a Handelsblattnak nyilatkozva egyenesen zsarolásnak nevezte Steinbrück Kovácshoz intézett ultimátumát. Erre a pénzügyminisztérium szóvivője azzal reagált, hogy valójában Brüsszel blokkolja azt, hogy Németország, illetve a hasonló állásponton lévő Ausztria saját területükön bevezethessék a fordított áfarendszert. A berlini és bécsi kormány – érvelt a szóvivő – valójában azt szeretné elérni, hogy a tagállamok önkéntes alapon dönthessenek arról, hogy bevezetik a fordított adókivetési rendszert.

A BDI és a ZDH azzal érvel a fordított áfakivetés bevezetése ellen, hogy az csak bonyolítja a jelenlegi szabályozást, és pluszköltségeket okozna a vállalkozásoknak. Emellett az Ifo gazdaságkutató intézet felmérésére alapozva azt állítják, hogy az csak csekély eredményt hozna az áfacsalások elleni harcban.