Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Ötéves terv a közös adóalapra

2006.11.28. 08:02
Az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozásán Kovács László adóügyi biztos beszámol arról, hogyan halad a közös társasági adóalap kidolgozása. A kezdeményezést az EU-tagok többsége támogatja. A biztos szerint a rendszert 2011-től lehetne bevezetni.

Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozása előtt a Financial Timesnak nyilatkozva elmondta: az értekezleten be fog számolni arról, hogy halad a közös társasági adóalap kidolgozásának munkája. A törvényjavaslat 2008 elejére elkészülhet, és ha elnyeri a tagállamok támogatását, 2011-ig hatályba léphet.

Az egységes adó bevezetésének legfőbb támogatója Németország. A 25 tagországból 18 ország, valamint a január 1-jétől csatlakozó Bulgária és Románia is a kezdeményezés mellett van – tette hozzá.

A közös adóalap alkalmazása nem kötelező, és a biztos arra számít, hogy Nagy-Britannia és Írország kívül marad a rendszeren azon az alapon, hogy az sérti az adózás nemzeti függetlenségét.

Ugyanezt az utat választhatják a különösen alacsony adózású országok, mint Szlovákia és Észtország, amelyek attól tartanak, hogy a közös adóalap az unió „trójai falova” lehet, amellyel becsempészik a közös adóminimumot, ezzel felszámolva az alacsony adóterhű országok versenyelőnyét a tőkebefektetésekért folyó versenyben.

Kovács ezzel szemben hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság ellenzi az uniós adók egységesítését, és az új rendszer az adóversenyt csak átláthatóbbá és hatékonyabbá teszi. Fontos új elem, hogy a terv nem vonatkozik a csak országhatáron belül működő kisvállalkozásokra, amelyeknek nem kellene áttérniük a közös adóalap-számításra.