Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Berlin és Párizs az alacsony társasági adó ellen

2002.12.02. 12:07
Franciaország és Németország megegyezett abban, hogy az európai uniós tagállamok adórendszereinek harmonizálását fogják szorgalmazni az EU jövőjével foglalkozó Konvent ülésén - értesült a Financial Times. Berlin és Párizs szerint a bizonyos tagországok, illetve tagjelöltek a többinél jóval alacsonyabb társasági adókulcsokat állapítanak meg, ez pedig torzítja az egységes piaci versenyt. Az ügyben Magyarország is érintett lehet.
A megállapodás értelmében Németország és Franciaország a társasági adó és a hozzáadott értékadó kapcsán szeretnék egységesíteni, illetve egymáshoz közelíteni a különböző jogrendeket.

Várható brit ellenállás

Az adóverseny híveként számon tartott Tony Blair, brit kormányfő szinte biztosan fellép majd a harmonizálás ellen. Az EU-n belül Nagy-Britannia az adórendszerek nemzeti meghatározásának legbefolyásosabb szószólója, így Berlin és Párizs megállapodásának hátterében több elemző is London visszaszorításának szándékát véli felfedezni.

A Financial Times cikkírója úgy véli, hogy Németországnak és Franciaországnak a közös indítványt Nagy-Britannián túl feltehetően a 12 százalékos társasági adót alkalmazó Írországgal, illetve a befektetéseket szintén az alacsony adóterheléssel csalogató kelet-közép-európai tagjelöltekkel szemben kell majd megvédenie.

A magyarországi multik még alacsonyabb adókulcsot szeretnének

Magyarországon jelenleg 18 százalékos a társasági adókulcs, ami szintén jóval alacsonyabb, mint a Nyugat-Európában megszokott, sőt a hazánkban működő nagyvállalatok a közelmúltban épp Írország példájára hivatkozva próbálták a kormánynál elérni, hogy ez 12 százalékra csökkenjen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!