Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Csökkenő német közterhek

2006.11.06. 08:23
Sikeres a németországi stabilizáció. A nagykoalíciós kormány által tervezettet húszmilliárd euróval meghaladják az adóbevételek. Így csökkenthetők az adó- és járulékbevétel. A közteher-csökkentés programja jövőre kezdődik, 2008-tól lesznek kisebbek a vállalkozók adóterhei.

A német kormány bejelentette, hogy csökkentik az új hitelfelvételeket és a korábban tervezettnél jobban enyhítik a munkanélküliségi járulékot. Ezt az teszi lehetővé, hogy az erőteljes gazdasági növekedés következtében idén és jövőre a tervezettnél több adó folyik be az államkincstárba.

A pénzügyminisztérium legfrissebb előrejelzése szerint az adóbevétel idén 484,9 milliárd euró lesz, 19,4 milliárddal több a korábban tervezettnél, jövőre pedig 514,1 milliárd, ami 20,1 milliárdos pluszt jelent. Peer Steinbrück pénzügyminiszter közölte, hogy a munkáltatók és a munkavállalók által együttesen fizetett munkanélküliségi járulékot – a jelenlegi 6,5 százalékról – január elsejétől a bruttó bér 4,2 százalékára mérséklik, szemben a korábban bejelentett 4,5 százalékkal.

Németország négy év után először teljesíteni fogja az államháztartási hiányra vonatkozó maastrichti előírásokat: a GDP-arányos deficit idén az előrejelzések szerint 2,6 százalék lesz. A GDP a kormány előrejelzése szerint a tavalyi 0,9 százalék után idén 2,3 százalékra gyorsul, jövőre 1,4 százalékos lesz.

A két nagy koalíciós párt szakértői egy nappal korábban megegyezésre jutottak abban, hogy 2008-tól mérséklik a vállalatok adóterheit. A terv értelmében a jelenlegi 25-ről 12,5 százalékra csökkentik a társasági adót, amivel a vállalatok tényleges adóterhei 38,5-ről 29,8 százalékra mennek le. Az ebből származó mintegy 30 milliárd euró adókiesés legnagyobb részét, 25 milliárdot a vállalati kamatfizetések megadóztatásából kívánják behozni.