Alfréd
-3 °C
3 °C

Európa adót csökkent

2006.10.11. 07:42
Bulgária 10 százalékos társasági adót tervez, ezzel a legalacsonyabb szintet állítanák be Európában, miközben több nyugati ország a 20 százalékos szint közelébe próbál felülről eljutni.

Újabb társaságiadó-csökkentési hullám söpör végig Európán, az elmúlt napokban több országban is a cégek nyereségadó-terheinek mérsékléséről jelentek meg hírek. A legmerészebb bejelentés alighanem Bulgáriában hangzott el, ahol az öreg kontinens legalacsonyabb adókulcsának bevezetését tervezik: a jelenlegi 15 százalékról 10-re vinnék le a profitok után a kincstárba fizetendő részt. Jordan Conev, a kormánykoalíció kisebbik pártjának (MRF) helyettes vezetője szerint a szófiai kabinet abban bízik, hogy "Európa legvonzóbb befektetési célországává" válhat az intézkedés révén Bulgária - idézi őt a Reuters. A tervre azonban még a kormány sem bólintott rá.

Szlovéniában viszont a múlt héten első olvasatban már a parlament is döntött annak az adócsomagnak az elfogadásáról, amely a jelenlegi 25 százalékról 2010-re több lépésben 20-ra csökkenti a társasági adó kulcsát. 2007-re 23 százalékos mértékről született megegyezés. Délnyugati szomszédunknál egyébként általában véve is könynyítenek az adóterheken a következő években - az STA hírügynökség által ismertetett csomag szerint a topjövedelmek személyi jövedelemadó-kulcsa például 50 százalékról 41-re csökken jövőre, az adómentes jövedelemhatár pedig 11 százalékkal, évi 2800 euróra emelkedik.

Görögországban is tovább faragnak a társasági adón, 2007-ben már csak 25 százalékos lesz az idei 29 százalék után, pedig tavaly még 32 százalékos volt a kulcs. Hollandiában Jan-Peter Balkenende kormányfő a közelmúltban újraválasztási kampánya részeként jelentette be, hogy a most 29,6 százalékos társasági adó jövőre 25,5 százalékra mérséklődik. Ezzel a holland ráta alacsonyabb lesz, mint a szomszédos nagy EU-tagállamok bármelyikében, s így a Bloomberg által idézett szakértők szerint tovább javul a holland gazdaság versenyképessége. A társaságiadó-csökkentés napirenden van Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban is, ahol a koalíciós partnerek elvileg már megegyeztek, hogy a mostani 38,3 százalékos terhelést 30 százalék alá viszik.

Ezekre a példákra is hivatkozik Richard Lambert, a brit gyáriparosok szövetségének (CBI) éppen száz napja hivatalban lévő új főtitkára, amikor a társasági adó jelenleg 30 százalékos kulcsának csökkentését szorgalmazza a szigetországi vállalatok számára. Lambert szerint azért van szükség a lefaragásra, mert szórványosan már elkezdtek kitelepülni a cégközpontok Nagy-Britanniából, és "el kellene kerülni, hogy a jelenség tömegessé váljék" - idézi a The Times. A Google például nemrég jelentette be európai központjának Londonból Dublinba költöztetését, ahol a társasági adó 12,5 százalékos. Lambert azonban úgy véli: a brit pártok vonakodnak lejjebb vinni az adókat, pedig eddigi tapasztalatai szerint a vállalatok éppen erre vágynak a leginkább.