Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Soros vagyona kétharmadát eljótékonykodja

2003.11.21. 11:07
Kapcsolódó cikkek (1)
A Business Week magazin által összeállított amerikai jótékonyak listája a nagyságrend érzékeltetésére Magyarország hazai össztermékével tartja egyenértékűnek a Gates házaspár nettó vagyonát, 46 milliárd dollárt - írja az ebroker.hu.
Az Egyesült Államok "legjobb" polgára Bill Gates, a Microsoft számítógépprogram-gyártó alapító elnöke és felesége, Melinda, ugyanis 1999 óta 22,906 milliárd dollárt adományoztak, illetve ígértek jótékony célokra. Ez a becsült nettó vagyonuknak az 54 százalék.

Távoli második

A távoli második helyezett Gordon Moore, az Intel Corp. társalapítója és felesége, Betty: ők 1999 óta, az idei évet is beleértve, 7,01 milliárd dollárt adtak, illetve ajánlottak fel jótékony célra.

A magyar származású Soros György a lista harmadik helyezettje 2,4 milliárd dollárral, ez nettó vagyonának a 68 százaléka, a hetilap szerint.

Az első tíz helyezett között az elektronikai-informatikai ipart képviseli Michael Dell, a Dell Computers alapítója és felesége, Susan is, 1999 óta 1,215 milliárd dollár adománnyal és ígérettel. Ez vagyonuknak a kilenc százaléka.