Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Eladósodhatnak a gazdag országok

2004.04.02. 09:18
Elviselhetetlen mértékűre duzzadhat a fejlett ipari országok adósságállománya a következő évtizedekben, ha kormányaik nem szánják el magukat a szociális kiadások eddiginél is radikálisabb lefaragására.
A fejlett ipari országok elviselhetetlen mértékű adósságteherrel fognak küszködni, ha kormányaik a következő években nem hajtják végre a szociális kiadások már korábban megtett lépéseken jóval túlmenő, politikailag fájdalmas lefaragását - állítja Standard & Poor's.

Összeomlás

Az amerikai hitelminősítő a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 25 országát vizsgálta és arra a következtetésre jutott, hogy az EU-tagországok átlagos államadóssága 2050-re a GDP több mint 200 százalékára nő, ami több mint háromszorosa a stabilitási paktumban megszabott 60 százaléknak.

A magyar államadósság tavalyi 59-ről 101 százalékra emelkedik. Az OECD egészében 139 százalékos lesz az arány, vagyis elvileg szinte mindegyik országban összeomlik a pénzügyi rendszer.

Ha a kormányok nem csökkentik a szociális kiadásokat, fiskális világkatasztrófa várható - mondja a washingtoni Centre for Strategic and International Studies vezető kutatója. Az S&P szuverén adósságok besorolásáért felelős vezetője szerint a számok valóban sokkolóak és félelmetesek. Az egyetlen megoldás az, hogy a leginkább veszélyeztetett országok költségvetéseiben folyamatosan többletet képeznek.

Japán a legadósodottabb

2050-re magasan Japán lesz a világ legeladósodottabb országa 718 százalékos államadósság/GDP aránnyal a nagyvonalú nyugdíjígéretek, a hosszú várható élettartam és rendkívül alacsony népszaporulat miatt.

Japánt 490 százalékkal Csehország, 325 százalékkal Lengyelország és 307 százalékkal Németország követi a listán. A legkisebb, 35 százalékos arány Luxemburgban valószínű, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a múlt év végén 39,1 százalékos mutatójú Nagy-Britannia és az 51,8 százalékos arányú Svédország helyzete alig romlik.

Javulást viszont csak Olaszországban és Belgiumban jósol az S&P. A hitelminősítő szerint az érintett országok adóssága már az évtized végére hatalmas nyomás alá kerül és 2030-as évek közepén már az a veszély fenyeget, hogy a besorolások a bóvlikategóriában lesznek.