Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Nő a háztartások eladósodottsága

2004.07.05. 07:59
Megnehezíti a monetáris politikát és erősítheti a gazdasági sokkok hatásait a háztartások eladósodottsága.
A háztartások eladósodottságának fejlett országokban megfigyelhető, emelkedő szintje felerősítheti az esetleges gazdasági sokkok hatásait, és megnehezítheti a monetáris politika dolgát is az érintett államokban - figyelmeztet a Fitch Ratings minap kiadott jelentése. A dokumentum megállapítja, hogy a háztartások hitelezése szinte minden fejlett országban megugrott az elmúlt két évtizedben. Ugyanakkor elismeri azt is, hogy a megtakarítások szintje ezzel párhuzamosan növekedett, és az alacsony kamatszint miatt az adósságszolgálati kötelezettségek elviselhető mértékűek maradtak. Mindazonáltal - jegyzi meg a jelentés - kedvezőtlenül alakult át a megtakarítási szerkezet is, hiszen az értékpapír- és az ingatlanvagyon súlya nő, a betéteké viszont csökken. Ez pedig nyilvánvalóan mérsékli a likvid megtakarítások arányát - emeli ki.

Független minősítői szempontból a háztartások adósságának növekedése két okból lényeges - véli Sharon Raj, a Fitch igazgatója. Ha nem tartható fenn a növekedési folyamat, annak komoly következményei lehetnek az érintett országok pénzügyi rendszerére. Másfelől, ha fenntartható is, még mindig rányomhatja bélyegét a gazdasági növekedésre, a költségvetés pozíciójára és az államadóság növekedésére, az ügyfelek viselkedésére gyakorolt hatásán keresztül.

Ahol a háztartások túlságosan eladósodottak, egy esetleges recessziós helyzet, a munkanélküliség megugrása vagy a lakásárak csökkenése fizetési nehézségekhez, likviditási problémákhoz, és ezeken keresztül bankcsődökhöz is vezethet - véli a Fitch, hozzátéve: ilyen szituációk kialakulásának a valószínűsége a jelen helyzetben csekély.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!