Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Erőből terjeszkedne az Aeroflot

2006.03.07. 12:15
Az Aeroflot vezetése a cég következő közgyűlésén olyan tőkeemelést ajánl majd a kormány képviselőinek, amelynek keretében az állam a pótlólag kibocsátandó Aeroflot-részvényekre cserélné öt kisebb légitársaságban, köztük a Malávra kacsingató KrasAirban meglévő pakettjeit. Elemzők szerint a lépést a piac az állami ellenőrzés erősödésének jeleként fogná fel az egész ágazatban.
Az orosz nemzeti Aeroflot magába akar olvasztani öt konkurens állami ellenőrzésű légitársaságot, köztük a szibériai KrasAirt, amelynek fő magánrészvényese a Malévot óhajtja magához kötni, adta hírül a Vedomosztyi című üzleti lap keddi számában. Az állami ellenőrzésű Aeroflot június 17-én esedékes részvényesi közgyűlésén a cégvezetés olyan tőkeemelést ajánl majd a kormány képviselőinek, amelynek keretében az állam a pótlólag kibocsátandó Aeroflot-részvényekre cserélné öt kisebb légitársaságban, köztük a KrasAirban meglévő pakettjeit.

A kormány a szóban forgó paketteket bevinné az Aeroflot alaptőkéjébe, míg az értük kapott új Aeroflot-részvényeket a szabadpiacon értékesíthetné. Így jobban járhat, mintha egyenként privatizálná az öt légitársaságot. Az öt konkurens közül a Pulkovo, az ITK Rossiya és a Dalavia teljes, a KrasAir és a Vladivostokavia 51 százalékos állami tulajdonban van.

A beolvadás nem kedvezne a kicsik megítélésének

Az ügylet megvalósulása esetén az állami ellenőrzés erősödne a KrasAir felett, amely most a gyakorlatban a 40 százalékos tulajdonos cégvezér, Borisz Abramovics irányítása alatt áll, jegyezték meg a Renaissance Capital befektetési bank moszkvai elemzői, hozzátéve, hogy ez akár már most is szűkítheti valamelyest a KrasAir kötvényeinek hozamait.

A KrasAir esetleges Aeroflot-ellenőrzés alá kerülését a piac az állami ellenőrzés erősödésének jeleként fogná fel az egész ágazatban, mutatott rá a Renaissance Capital, amelynek elemzője, Pavel Mamaj egyébként szkeptikusan ítélte meg Abramovics esélyeit a Malév megszerzésére.