Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kovács László: Eurómilliárdokat veszítünk

2006.07.11. 11:19
Az EU-nak minden évben 50 milliárd euró kárt okoz az immár szervezetten űzött áfacsalás - írja a The Guardian. Kovács László adóügyi biztos szerint ez az első számú adócsalásfajta az Unióban.

Több kárt okoz évente az áfacsalás az Európai Uniónak, mint amennyit az EU-tagállamok a közös mezőgazdasági politikára - az EU-költségvetés legnagyobb egyedi tételére - elköltenek, írta kedden a londoni The Guardian. A legnagyobb brit baloldali újság szerint ha az általa látott becslések helytállók, az EU-nak minden évben 50 milliárd euró kárt okoz az immár szervezetten űzött áfacsalás; ez ötször annyi, amennyit az unió a központi költségvetésből foglalkoztatásra és szociális kiadásokra fordít.

Szervezett bűnözők, terroristák

Kovács László, a brüsszeli bizottság adóügyi biztosa a The Guardiannek azt mondta: most már az áfacsalás az első számú adócsalásfajta az EU-ban. "Eurómilliárdokat veszítünk" - tette hozzá a bizottsági tisztviselő.

A lap szerint a szervezett áfacsalás fő formája az úgynevezett körhinta, amelyben kis méretű, de nagy értékű árukat - számítógépes memórialapkákat, mobiltelefonokat - járatnak meg egyes EU-országok és EU-n kívüli piacok között, többször egymás után, visszaigényelve olyan áfát, amelyet soha ki sem fizettek. A bűncselekménytípust a szervezett bűnözés és a terrorizmus is felfedezte a hatalmas profit miatt, áll a cikkben.

A lap szerint tavaly csak Nagy-Britannia 5 milliárd fontot (2000 milliárd forintot) vesztett az áfacsaláson - ez a teljes brit áfabevétel 6,5 százaléka -, és a brit adó- és vámhivatal azzal számol, hogy az összeg az idén megkétszereződik.

Olyanok, mint az alkoholisták

A brüsszeli bizottság egy szakértője azt mondta: a probléma az, hogy az áfa tagországi szintű ügy, a bizottság csak annyit tehet, hogy megpróbálja együttműködésre bírni a kormányokat, de erre nem kényszerítheti őket.

Ian Watson-George, a bizottság csalásellenes irodájának vámügyi vezetője azt mondta a brit lapnak, több-kevesebb mértékben mindegyik tagország érintett, mert ezeket a csalásokat nagyon könnyű felépíteni, viszont nagyon nehéz észlelni és lebontani.

A The Guardian szerint nem mindegyik tagállam ismeri be, hogy "körhintaproblémája" van. Egy brit adóvizsgáló a lapnak azt mondta: ezek az országok "olyanok, mint az alkoholisták, először rá kell bírni őket annak beismerésére, hogy valami gond van, és csak azután lehet dönteni a kezelés módjáról".