Béla
13 °C
27 °C

Külföldi felvásárlástól féltik az Air France-KLM-et

2006.11.15. 10:15
Az elmúlt hetekben 47 százalékra emelkedett a külföldi tulajdon aránya az Air France-KLM légitársaságnál. A cég ellenséges felvásárlási próbálkozásokról beszél, és beavatkozna.

A francia-holland Air France-KLM légitársaság szerdán bejelentette, hogy közbeléphet a nemzeti tulajdon védelmében, mivel papírjainak az elmúlt hetekben tapasztalt erőteljes forgalma következtében a külföldi tulajdon aránya 47 százalékra növekedett. Ezzel a nyilatkozattal figyelmeztetett a légitársaság az ellenséges felvásárlási próbálkozásokra. A légitársaságnak jogában áll 45 százalékban korlátozni a külföldi tulajdon arányát. A cég nem közölte, miképp avatkozna be, és hogy egyáltalán élni fog-e beavatkozási jogával.


A közleményben az Air France-KLM mindössze figyelmeztette a befektetőket a szabályra: arra, hogy más nagy európai légitársasághoz hasonlóan jogában áll "beindítani az eljárást a nemzeti tulajdon védelmében". Legutóbbi éves jelentésében a társaság utalt arra, hogy azonosítja részvényeseit, ezzel tesz eleget nemzeti légitársasági státusából fakadó kötelezettségének. A legutóbbi, március végi adatok szerint a tőketulajdon 94,8 százalékát tudták azonosítani, a tulajdonosok között akkor 65 ezer egyéni részvényes volt. Március 31-én az Air France-KLM több mint 50 százalékban francia részvényesek tulajdonában állt.

Június közepe óta a légitársaság papírjai 16 euróról 31,52 euróra emelkedtek, de a cég nem közölte, kit sejt a felvásárlási kísérlet mögött.